Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Norāda uz apgrūtinājumiem kompensēt lauksaimniekiem plūdu postījumus no ES līdzekļiem

© REUTERS/ SCANPIX

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji šodien notikušajās sarunās nav izslēguši iespēju turpmākajās apspriedēs atrast iespēju sniegt Eiropas Savienības (ES) atbalstu lauksaimniekiem par plūdu nodarītajiem postījumiem, tomēr reizē norādīts uz apgrūtinājumiem šāda soļa veikšanai, pastāstīja ZM Starptautisko lietu departamenta ES nodaļas padomnieks Aivars Lapiņš.

Valdība šodien jau pieņēma lēmumu atbalstīt šos lauksaimniekus no valsts budžeta līdzekļiem.

ZM pārstāvis pastāstīja, ka viens no EK apsvērumiem ir jautājums, cik lielā mērā lietavu un plūdu radītos zaudējumus varot vērtēt kā kaut ko tik ārkārtēju, lai piešķirtu līdzekļus no kopējās lauksaimniecības politikai paredzētajiem līdzekļiem. No ES pārstāvju paustā izriet bažas, ka arī daudzas citas dalībvalstis un reģioni nāks ar palīdzības lūgumiem šādās situācijās. Lapiņš gan piebilda, ka EK nostāju labāk taujāt pašas komisijas pārstāvjiem.

Tuvākajās dienās un nedēļās turpināsies darbs, lai secinātu, cik reāla ir iespēja plūdu skartajiem Latvijas lauksaimniekiem saņemt finansējumu. Šīs nedēļas beigās varētu notikt tehniskāka līmeņa sarunas.

Xinhua/Sipa USA/SCANPIX

Latvija sarunās atsaucas uz to, ka šogad piedzīvotā situācija ar ievērojamo ražas zudumu mūsu valstī ir ļoti rets gadījums, vērtējot visus vēsturiskos datus kopš tiek apkopota informācija par laikapstākļu ietekmi uz lauksaimniecību, skaidroja ZM pārstāvis.

Viņš piebilda, ka kopā ar Finanšu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju pašlaik notiek darbs pie pieteikuma sagatavošanas ES Solidaritātes fonda līdzekļu saņemšanai. Ar šiem līdzekļiem gan nedrīkstētu segt kompensācijas lauksaimniekiem, bet to varētu izmantot infrastruktūras atjaunošanai.

LETA jau ziņoja, ka valdība šodien akceptēja 14,87 miljonu eiro izmaksāšanu Latvijas lauksaimniekiem par plūdu postījumiem no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Tāpat no šīs budžeta programmas plānots piešķirt arī 98 300 eiro Lauku atbalsta dienestam (LAD) un 13 285 eiro Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram (LLKC) neparedzēto izdevumu segšanai, kas saistīti ar plūdos cietušo platību apsekošanu.