Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārsti turpinās "lēno" streiku

© DarkoStojanovic/pixabay.com

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valde šodien lēma turpināt "lēno" streiku, informēja asociācijā.

LĢĀA valdes sēdē tika izskatīta Veselības ministrijas (VM) atbilde uz LĢĀA priekšlikumu par koplīguma slēgšanu par ģimenes ārstu darbu. Ģimenes ārsti secināja, ka VM uz izteikto priekšlikumu nav sniegusi atbildi pēc būtības, savukārt Valsts kanceleja ir atbildējusi, ka atbildi par koplīguma slēgšanu sniegs Veselības ministrija.

Tā kā atbilde uz priekšlikumu, kā norādīja LĢĀA, ir tiesiski nozīmīga, nolemts prasīt VM un Ministru kabinetam sniegt precīzu atbildi, proti, rakstiski izteikt to, vai VM piekrīt slēgt koplīgumu. LĢĀA aicina šo atbildi sniegt līdz 6.novembrim.

LĢĀA Valde izskatīja arī VM priekšlikumu parakstīt sadarbības memorandu. Valde secināja, ka līdzīga satura memorandu LĢĀA jau ir parakstījusi 2005.gada 26.maijā un tajā norādītā sadarbība turpinās jau 12 gadus, tāpēc nav pamata parakstīt jaunu memorandu.

Līdz ar to ģimenes ārsti turpina lēno streiku.

Jau ziņots, ka VM piedāvā Ģimenes ārstu asociācijai parakstīt sadarbības memorandu par līdzdarbību valsts pārvaldē.

Kā aģentūru LETA informēja VM Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Undīne Šulca, sadarbības memorands paredzētu aktīvu LĢĀA iesaisti normatīvo aktu izstrādē, tādējādi nodrošinot savu interešu aizsardzību tiesiskā regulējuma izstrādes procesā. Līdzīga satura sadarbības memorandi par līdzdarbību valsts pārvaldē ir noslēgti arī ar citām veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju profesionālajām organizācijām.

LĢĀA prezidente aģentūrai LETA norādīja, ka sadarbības memorands starp VM un LĢĀA tika noslēgts jau 2005.gada 26.maijā. Veide uzsvēra, ka LĢĀA regulāri piedalās VM veidotajās darba grupās, taču ne vienmēr tās priekšlikumi tiek ņemti vērā.

Kā ziņots, ministrija LĢĀA iesniegusi priekšlikumus par primārās veselības aprūpes attīstību nākamgad, kas paredz finansējuma palielinājumu ģimenes ārstu praksēm par 553 eiro mēnesī. Kapitācijas naudas pieaugumu ģimenes ārstu praksēm plānots palielināt no 1,25 līdz 1,60 eiro par vienu praksē reģistrētu pacientu, kā arī palielinot ģimenes ārstu bruto darba samaksu no 850 eiro līdz 1125 eiro mēnesī.