Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Kavējas pret masalām paredzēto vakcīnu piegāde; vai tās vairs nav pieejamas?

© Andrius Ufartus/F64 Photo Agency

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) saņēmis informāciju par vakcīnas pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu "Priorix" piegādes kavēšanos un šī iemesla dēļ aicina izvērtēt vakcinācijas steidzamību, pauda SPKC Infekcijas slimību riska uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko.

Viņa norādīja, ka SIA "Vakcīna" un vakcīnas ražotāja pārstāvniecības SIA "GlaxoSmithKline Latvia" vēstules par piegādes kavējumiem un septembra pasūtījumu neizpildi pilnā apjomā SPKC saņēma septembrī.

Pēc saņemtās informācijas vakcīnu piegādi solīts atjaunot novembra otrajā pusē, līdz tam laikam SPKC aicina ģimenes ārstus veikt ārpuskārtas pasūtījumus un cer iztikt ar rezervēm. Tāpat SPKC nosūtījis informatīvo vēstuli ārstu profesionālajām asociācijām ar rekomendācijām bērnu vakcinācijai.

Andrius Ufartus/F64 Photo Agency

Ņemot vērā "Priorix" vakcīnas trūkumu, SPKC aicina izvērtēt vakcinācijas steidzamību un pašreiz vakcinēt tikai tos bērnus, kuriem saskaņā ar vakcinācijas kalendāru nepieciešama pirmā pote pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu vecumā no 12 līdz 15 mēnešiem. Savukārt revakcināciju, kas jāveic septiņu gadu vecumā, tiek aicināts plānot uz brīdi, kad vakcīnu piegāde atjaunosies pilnā apjomā.

Pēc Lucenko paustā, ja vakcinācijas iestādē vakcīnas "Priorix" atlikums ir beidzies, bet ir bērni, kuriem ir nepieciešama primārā vakcinācija, SPKC lūdz noformēt pamatoto ārpuskārtas pasūtījumu, jo pašreiz piegādātajam ir pieejams neliels vakcīnas "Priorix" atlikums, kuru var izmantot minētajiem gadījumiem.