Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Spītējot iespējamajam aizliegumam, Latvijas iedzīvotāji dzied himnu "Dievs, svētī Latviju" solo

© Gatis Rozenfelds/ F64 Photo Agency

Latvijā plāno diskutēt par ideju aizliegt dziedāt valsts himnu solistiem, jo solistu izpildījumā himna bieži esot kļūdaina un neprofesionāla. Daudzi Latvijas iedzīvotāji jau paspējusi paust savu neapmierinātību par šādu ieceri. Piemēram, Ieva Brante sociālajā tīklā Facebook ievietojusi video, kurā Latvijas iedzīvotāji dzied himnu solo, lai paustu savu noraidošo attieksmi pret šo ieceri.

“Mūsu atbilde #LZA diskusijai par liegumu solistiem izpildīt Latvijas valsts himnu. Latvijas himna ir tautas svinīgā lūgšana. Ne muzikālā dzirde vai prasme pareizi izrunāt burtus liecina par cieņu pret mūsu valsti, bet gan spēks un mīlestība, ko ieliekam vārdos, himnu dziedot,” pausts Brantes ierakstā.

Līdzīgu viedokli pauduši arī citi Latvijas iedzīvotāji.

“Tas lēmums ir pārprasts. Tieši tā - himnu var dziedāt katrs, un svinīgos pasākumos, ja to izpilda koris, vai skan melodija, katrs var (un ir jādzied) līdz! Turpretī no ASV pārņemtais un caur Rīgas "Dinamo" spēlēm ieviestais, ka svinīgos brīžos dzied solists, šo iespēju būtībā atņem! Cilvēk bauda solista priekšnesumu, un labākā gadījumā tur roku uz sirds! ” raksta kāds komentētājs.

Jāpiebilst, ka iepriekš intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētāja Raita Karnīte pastāstīja, ka himnas dziedājumos vērojamas kļūdas un neprecizitātes, un tam esot sekas. Šobrīd eksperti, piesaistot arī citas iesaistītās puses, skaidros, - vai kļūdas himnas izpildījumos ir būtiskas. Ja ir, tad tālāk tikšot skaidrots, kādas sekas tas atstāj un kas jāmaina likumdošanā.