Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

3D šovs, cimdu izstāde un izaicinoša ekspedīcija: Kā Latvijā svinēs 18.novembri?

© Gatis Rozenfelds/ F64 Photo Agency

Kā katru gadu, arī šogad 18. novembrī – Latvijas valsts 99. dzimšanas dienā – teju visās pilsētās un novados tiks organizēti dažādi svētku pasākumi.

Šogad starp tradicionālajiem svētku koncertiem, sarīkojumiem, izstādēm un, protams, salūtiem, Latvijas iedzīvotājiem tiks piedāvātas arī neierastākas aktivitātes.

F64

Tā, piemēram, galvaspilsēta Rīga šogad aicina vienoties sportiskās aktivitātēs. Sestdien, 18.novembrī pie t/c Spice Home norisināsies Rīgas rogainings. Rudens sacensību karte dalībniekus aizvedīs izpētīt tuvus un tālus nostūrus Zolitūdē, Zasulaukā, Imantā, Āgenskalnā, Kleistos, Dzirciemā, Iļģuciemā, Ķīpsalā, kā arī un Spilvē un citur, proti, parādīs Rīgā paslēptās skaistākās, baisākās un interesantākās vietas.

Tāpat rīdzinieki un pilsētas viesi varēs kopīgi paskriet. Runa ir par 18 kilometrus garu skrējienu no Brīvības pieminekļa līdz YACHT CLUB CAFE BAR. Kā pauž aktivitātes organizatori, tā ir ekspedīcija par godu Latvijas dzimšanas dienai. Starp citu, līdzi varot ņemt Latvijas karogu, kā arī citus patriotiskus aksesuārus.

Savukārt Jelgavā valsts svētkus svinēs ar interesantu spēli un 3D šovu. Svētās Trīsvienības baznīcas tornī notiks izzinoša un izglītojoša spēle "Latvijai 99", kur izpildot deviņus interaktīvus uzdevumus būs iespēja fotografēties Latvijas svētku noskaņas momentfoto un vērot pilsētu svecīšu gaismās no devītā stāva skatu laukuma.

Tāpat uz baznīcas torņa fasādes būs vērojams īpašs, svētkiem veidots 3D multimediāls šovs "Mītavas leģenda".

Ar neparastu pasākumu 18.novembri sagaida arī Ancē. Ances kultūras namā atklās cimdu izstādi, kurā būs apskatāmi 100 cimdu pāru. Zināms, ka adītājas sāka gatavoties Latvijas dzimšanas dienas svinībām jau jūnijā, reizi nedēļā vienojoties kopīgā darbā.

F64

Daudzviet Latvijā par godu svētkiem tiks iedegtas sveces, veidoti dažādi gaismas ceļi un ar svecēm iezīmētas valsts karoga kontūras. Viens no iespaidīgākajiem tāda veida pasākumiem solās būt Jūrmalā. 18.novembrī gar pilsētas maģistrālo ielu tiks iedegts vairāk nekā 7000 sveču.

Ikviens iedzīvotājs varēs pievienot savu sveci "Gaismas ceļam", kas teju 20 kilometru garumā vīsies cauri Jūrmalai.

Ikviens iedzīvotājs varēs pievienot savu sveci "Gaismas ceļam", kas teju 20 kilometru garumā vīsies cauri Jūrmalai - sākot no Viestura ielas pie Lielupes tilta Priedainē līdz Ķemeriem.

Ķemeru evaņģēliski luteriskajā baznīcā 18.novembrī plkst.11 notiks valsts svētkiem veltīts ekumeniskais pateicības dievkalpojums, kurā piedalīsies visu Jūrmalas kristīgo konfesiju garīdznieki.

Pie Kauguru kultūras nama plkst.19 skanēs svētku koncerts, kurā piedalīsies Žoržs Siksna, Vineta Elksne, Goran Gora, Maija Aukšmuksta, kā arī Jūrmalas apvienotais koris, Latvijas Universitātes (LU) jauktais koris "Juventus" un LU vīru koris "Dziedonis". Koncerta izskaņā plkst. 20.15 uzstāsies grupa "Jumprava", savukārt plkst. 21.30 būs vērojama svētku uguņošana.

Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienu, Rīgā paredzēta plaša svētku programma - ziedu nolikšanas ceremonija, Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa, daudzveidīgi koncerti, kopīga Latvijas valsts himnas dziedāšana 11. novembra krastmalā un svētku uguņošana.

18. novembrī svētku rīts galvaspilsētā sāksies ar Ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, pēc tā iedzīvotāji gaidīti pie Brīvības pieminekļa, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, bet vēlāk ikvienam interesentam 11. novembra krastmalā būs iespēja vērot Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi. Vakarā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti pie Brīvības pieminekļa uz Svinīgo pasākumu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienai, kurā piedalīsies aktieri Maija Doveika, Ieva Puķe, Agnese Cīrule, Juris Lisners, Uldis Anže, Gundars Grasbergs, Raimonds Celms, komponists Mārtiņš Brauns, Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un diriģents Andris Veismanis. Plkst. 20.00 klātesošos uzrunās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, un pēc svinīgās uzrunas Brīvības piemineklis izgaismosies īpašā gaismas uzvedumā "99", kas būs viens no gaismas festivāla "Staro Rīga" priekšnesumiem.

Plkst. 21.00 jau tradicionāli valsts svētkos iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā Latvijas valsts himnas "Dievs, svētī Latviju!" dziedāšanā un krāšņas uguņošanas vērošanā 11. novembra krastmalā. Svētku uguņošanas dizainu veidojis Kalvis Kalniņš un SIA "International Fireworks Design", savukārt uguņošanas mūzikas autors ir komponists Arturs Maskats.

Līdztekus šiem pasākumiem Rīgā būs iespēja apmeklēt daudzveidīgus koncertus, kas notiks kultūras centros un koncertzālēs gan pilsētas centrā, gan arī apkaimēs.

Tikko atjaunotajā VEF Kultūras pilī apmeklētāji varēs dzirdēt Latvijas Nacionālās operas orķestra un solistu Ilonas Bageles, Jāņa Apeiņa, Sonoras Vaices, Raimonda Bramaņa, Daumanta Kalniņa, Intara Busuļa un diriģenta Normunda Vaiča māksliniecisko sniegumu koncertā "Latvija - tava un mana". Savukārt Kultūras centrā "Mazā ģilde" notiks koncerts "Dod, dieviņi, labu prātu", kurā uzstāsies Ieva Parša, Raimonds Tiguls, Staņislavs Judins, Māris Jēkabsons, jauniešu koris "Balsis", kā arī diriģenti Ints Teterovskis un Elīna Čipāne.

Kultūras centrā "Imanta" būs koncerts "Par mums pašiem", kurā dziedās Marija Bērziņa, Ainārs Ančevskis, Ieva Kerēvica, Jānis Aišpurs kopā ar muzikālo apvienību "Vintāža". Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" muzicēs komponists Uldis Marhilēvičs, vijolnieks Dzintars Beitāns, solisti Antra Stafecka, Miks Dukurs, Ivo Fomins, instrumentālā grupa un koris "Norise" koncertā "Mēs visi esam ceļš". Koklētāja Laima Jansone klausītājus gaidīs koncertā "Latvijai azotē", kas notiks Kultūras centrā "Iļģuciems".

Svētkiem veltīts koncerti būs arī vairākās koncertzālēs. Latvijas Universitātes Lielajā aulā skanēs mūziķu un vīru koru izpildītie skaņdarbi koncertā "Latvijas vīru koru dižkoncerts", bet Rīgas Latviešu biedrības namā koncertā "Tev mūžam dzīvot, Latvija!" uzstāsies Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris un jauktais koris diriģentu Jāņa Baltiņa un Ulda Kokara vadībā. Rīgas Stradiņa universitātes aulā iedzīvotāji gaidīti koncertā "Spēka dziesmas Latvijai", kurā uzstāsies Rēzija Kalniņa, Olga Dreģe, Lilita Ozoliņa, Ieva Akuratere, Aija Andrejeva, Alex un Atis Ieviņš, kā arī instrumentālā grupa Jāņa Miltiņa vadībā.