Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ašeradens atzīst, ka jāmaina "Vienotības" Saeimas frakcijas darbības modelis

© Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens neredz pamatu pārsaukt "Vienotības" Saeimas frakciju, kā to rosinājuši frakcijā ietilpstošie "Kustības "Par!"" deputāti, taču viņš atzīst, ka frakcijas darbības modelis būtu jāmaina.

Kā otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" skaidroja Ašeradens, to, ka procesi "Vienotībā" ar Solvitas Āboltiņas dalību nenoritēja tā, kā tiem vajadzētu noritēt, viņš skaidri sapratis tikai pēc kļūšanas par partijas vadītāju. "Uzņemoties partijas vadību, tā ir pilnīgi cita situācija," sacīja Ašeradens. Vienlaikus gan viņš atgādināja, ka atsevišķos gadījumos jau iepriekš balsojis pretēji pārējiem valdes locekļiem, mēģinot "saglabāt līdzsvaru partijā ilgāku laiku un atrast risinājumus".

Lūgts komentēt "Vienotības" Saeimas frakcijā ietilpstošo, bet no partijas aizgājušo "Kustības "Par!"" deputātu rosinājumu mainīt "Vienotības" Saeimas frakcijas nosaukumu, Ašeradens sacīja, ka šāds ierosinājums viņam bijis diezgan negaidīts, taču pagaidām pārsaukt frakciju neesot nekāda pamata. Viņš arī piebilda, ka parlamentā nav tradīciju pārsaukt frakcijas. Vienlaikus "Vienotības" vadītājs atzina, ka svarīgi būtu vienoties par frakcijas darba modeli un to, kādā veidā tās iekšienē tiek saskaņoti viedokļi. "Līdz šim mēs vairāk esam koncentrējušies uz tādu vienas personas politiku, bet es gribētu redzēt, lai tas ir komandas darbs."

Jautāts, vai jūt aiz sevis atbalstošu komandu, Ašeradens atbildēja, ka, "zināmu veiktspēju" jaunā valde ir demonstrējusi, piemēram, balsojumā par Āboltiņas izslēgšanu no partijas valdes vairākums nobalsoja "par".

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Vaicāts, vai būs pietiekams atbalsts arī partijas valdes rekomendētā Hosama Abu Meri apstiprināšanai "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja amatā, Ašeradens atbildēja: "Liekas, ka atbalsts ir."

Runājot par problemātisko situāciju "Vienotībā", Ašeradens ar nožēlu atzina, ka daļa partijas biedru neskatās nākotnē, bet pagātnē. "Mēs kaut kādā veidā mēģinām tikt ar to vēsturi galā un nespējam no tās atteikties," problēmu raksturoja partijas vadītājs. Viņš sacīja, ka pats sevi vairāk pieskaita pie "jaunajiem cilvēkiem", kuri nevis kavējas personāliju politikā, bet mēģina pārdefinēt "Vienotības" vērtības un uzstādīt skaidras prioritātes.