Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā tikai puse darba devēju ir gatavi nodarbināt invalīdus

© Scanpix

Latvijā tikai puse darba devēju ir gatavi nodarbināt invalīdus, bijušos ieslodzītos un cilvēkus ar hroniskām slimībām, liecina Sabiedrības integrācijas fonda un pētījumu kompānijas "Kantar TNS" aptaujas rezultāti.

Tostarp aptaujā secināts, ka Latvijā 54% uzņēmumu vadītāju ir gatavi pieņemt darbā bijušos ieslodzītos, 52% piekristu algot cilvēkus, kuriem ir kādas hroniskas slimības, bet 49% aptaujāto gatavi nodarbināt personas ar ierobežotām pārvietošanās spējām.

Kā galveno iemeslu šādu cilvēku nepieņemšanai darbā 20% aptaujāto minējuši stereotipus. Vienlaikus salīdzinoši mazāk darba devēju jeb 13% norādījuši līdzekļu trūkumu, 8% - koncentrēšanos uz izdzīvošanu esošajā ekonomiskajā situācijā, bet 5% aptaujāto kā galveno šķērsli minējuši izpratnes trūkumu.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka 79% darba devēju nav gatavi nodarbināt seksuālās minoritātes, 66% - personas ar bēgļu vai alternatīvo statusu, bet 29% uzņēmēju nav gatavi nodarbināt personas ar intelektuālās un garīgās attīstības traucējumiem.

Aptauja arī atklāj, lai piesaistītu jaunus darbiniekus, 20% darba devēju ir gatavi pielāgot darba vietas cilvēkiem ar invaliditāti, 14% sniedz atbalstu darbiniekiem, kuri vēlas atgriezties Latvijā, 6% īsteno atbalstu bērnu uzraudzībai, piemēram, nodrošina auklīšu pakalpojumus. Tajā pašā laikā 24% darba devēju neveic nekādus pasākumus, lai piesaistītu jaunus darbiniekus.

Darba devēju aptaujā piedalījās 405 dažādu jomu un visu Latvijas novadu uzņēmumu, valsts un pašvaldību iestāžu, kā arī fondu, nodibinājumu, biedrību vadītāji un personāla vadītāji. Pētījums veikts no 24.oktobra līdz 3.novembrim.