Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Šogad mūs sagaida vērienīgākā Valsts svētku parāde kopš neatkarības atgūšanas

© F64

Šogad 18.novembrī Latvijas proklamēšanas 99.gadadienai veltītā militārā parāde būs vērienīgākā kopš neatkarības atjaunošanas, apliecināja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēs Jūras spēku komandieris Ingus Vizulis, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļos Jūras spēku karavīri ar Latvijas armijas karogu. Aiz Jūras spēku karogu grupas karogu nesīs gan NATO spēku integrācijas vienības, gan triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas - karoga grupa.

Parādē ar karoga grupu piedalīsies arī sabiedroto spēku karavīri no Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Zviedrijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus starptautiskajās operācijās un apgūst iemaņas mācībās Latvijā un ārvalstīs.

Parādē būs pārstāvētas visas Kanādas vadītās NATO kaujas grupas dalībvalstis - Kanāda, Spānija, Itālija, Polija, Slovēnija un Albānija, kā arī būs vērojama sabiedroto valstu bruņutehnika, piemēram, Spānijas bruņoto spēku tanks "Leopard", Polijas bruņoto spēku tanks "PT-91", Itālijas kājnieku kaujas mašīnas "Freccia", Kanādas bruņoto spēku vieglās kaujas bruņumašīnas, arī Slovēnijas un Albānijas bruņoto spēku militārā tehnika.

18. novembrī no plkst.11 līdz 16.30 Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus apmeklēt Latvijas un sabiedroto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādi Rīgas Pasažieru ostas piestātnē, kurā tiks demonstrēta arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Valsts robežsardzes tehnika un aprīkojums.

Tehnikas izstādes apmeklētājiem būs iespēja aplūkot Latvijas bruņoto spēku pašgājējhaubices sistēmu, kāpurķēžu bruņumašīnu "CVR(T)", Spānijas un Polijas bruņoto spēku tankus, kā arī citu Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas militāro tehniku. Jūras spēki izstādē demonstrēs mobilo meklēšanas un glābšanas moduli, kā arī Mobilās jūras novērošanas sistēmas automašīnu.

Jau tradicionāli Rīgas Pasažieru ostas piestātnē atvērti apskatei būs Jūras spēku kuģi - štāba un apgādes kuģis "Varonis", mīnu kuģi "Imanta" un "Rūsiņš", patruļkuģi "Cēsis", "Rēzekne" un "Astra".

Sākot jau no 17.novembra vakara un 18.novembrī Daugavā starp Vanšu un Akmens tiltu būs vērojams arī Jūras spēku krasta apsardzes kuģis "Gaisma" un "Klints".

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veiks Zemessardzes 17.kaujas atbalsta bataljons. Savukārt par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpēsies Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet par medicīnisko nodrošinājumu - Nodrošinājuma pavēlniecība.

17.novembrī plkst.19 11.novembra krastmalā notiks parādes ģenerālmēģinājums.