Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ārlietu ministrs: Neatkarību var izcīnīt ar sirdi, bet tā ir jāsargā ar prātu

© Scanpix

Neatkarību var izcīnīt ar sirdi, bet tā ir jāsargā ar prātu, Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) grāmatas "Latvijas ārlietu simtgade. Darbi un personības" atklāšanā sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs uzsvēra, ka mūsdienu ārpolitikas veidotājiem jāsaskaras ar ļoti smagām izvēlēm. Raksturojot Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un NATO, viņš uzsvēra, ka pateicoties dažādu pušu un personu mērķtiecīgajam darbam, Latvijai izdevās ielēkt aizejoša vilciena pēdējā vagonā. Viņš pauda pateicību, tiem, kas pie tā strādāja un tiem, kas īstenoja Krievijas bruņoto spēku izvešanu no Latvijas.

"Uzdevumi mainās līdzi laikam un 1918. un 1921.gadā uzdevums bija panākt Latvijas valsts atzīšanu. 1920.-1930.gados mēs meklējām dialogus un sabiedrotos un mēģinājām līdzsvarot savu ārpolitiku. Pēc tam, uz laiku savu neatkarību "de facto" zaudējām. Vēlāk, mums nebija nekādu šaubu, bija ļoti skaidrs mērķis - pēc iespējas ātrāk pievienoties ES un NATO. Tikai mūsu pilnīga dalība šajās institūcijās ir mūsu valsts neatkarības, drošības un attīstības pamats," norādīja ministrs.