Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zemgalē vīrietim vēderā ieduras šķemba

© F64

Vakar Zemgalē darba vietā 44 gadus vecs vīrietis slīpēja metāla detaļu, no kuras atlēkusi šķemba un iedūrusies vīrietim vēderā, pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Vīrietis tika nogādāts slimnīcā.

Vienlaikus Rīgas reģionā darba vietā no stalažām apmēram divu metru augstumā nokrita 53 gadus vecs vīrietis, kurš guva galvas un mugurkaula traumas, kā arī rokas un kājas lūzumu.

Savukārt Vidzemē, zāģējot dēli ar elektrisko zāģi, 57 gadus vecs vīrietis ar dēļa šķembu nopietni savainoja augšstilbu. Vīrietis ar plēstu durtu brūci un aizdomām par asinsvadu un kaulu bojājumiem tika nogādāts slimnīcā.

Vīrietim pēc notikušā sākusies spēcīga asiņošana, taču apkārtējie, nevis izmantoja spiedošu pārsēju, lai apturētu asiņošanu, bet meklēja žņaugu, kā rezultātā vīrietis zaudēja daudz asiņu.

Mediķi atgādina, ka šādos gadījumos jāsāk ar spiedošu pārsēju, jo žņaugs ir galējs līdzeklis, to dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšanai no rokas vai kājas izmanto tikai tad, ja brūces aizspiešana vai spiedošs pārsējs nav efektīvi vai nav iespējams tos izmantot. Turklāt nepareizi uzlikts žņaugs var palielināt asins zudumu. "Lai žņaugu uzliktu pareizi un apturētu dzīvībai bīstamu asiņošanu, ir nepieciešamas teorētiskās praktiskās nodarbības, kurās katrs apmācāmais trenējas žņauga uzlikšanā," skaidro mediķi.

Jau ziņots, ka kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1203 izsaukumiem, no tiem 176 bija saistīti ar dažāda rakstura traumām.