Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kļuvis zināms, cik daudz tases kafijas dienā izdzer latvietis

© Publicitātes foto

Taujāti par to, cik tasītes kafijas dienā izdzer, 56% respondentu norādīja, ka izdzer vismaz 2 tasītes, 32% izdzer 3 līdz 4 tasītes kafijas, savukārt 7% aptaujāto izdzer vairāk nekā 4 tasītes kafijas.

Populārajā latviešu filmā dēvēta par mundruma dzērienu, kafija ir neatņemama ik rīta sastāvdaļa daudziem no mums. Vieni to dzer neierobežotos daudzumus, citi - atļaujas tikai 1 līdz 2 tasītes dienā. Lai noskaidrotu kafijas lietošanas paradumus, kā arī to, kādai kafijai tiek dota priekšroka un kādas ir šī dzēriena īpašības, tika veikta aptauja.

51% kafijas cienītāju norādījuši, ka visbiežāk iegādājas malto kafiju, 27% izvēlas pupiņu kafiju, savukārt 20% dod priekšroku šķīstošajai kafijai.

Respondentiem tika lūgts norādīt arī to, kādu kafiju viņi visvairāk dzer ikdienā - vairums aptaujāto (45%) norādīja, ka dzer kafiju ar pienu. Otrajā vietā (22%) ierindojās melna kafija bez cukura, savukārt 17% kafijas cienītāju to bauda melnu ar cukuru. Aptuveni 10% aptaujāto dod priekšroku caffe latte.

Lielākā daļa respondentu - 62% uzskata, ka kafija nav kaitīga, ja to dzer ar mēru, savukārt 36% norādīja, ka kafijai ir vairāk pozitīvo nekā negatīvo īpašību. Kafija patiešām ir mundruma dzēriens, to apliecina arī aptaujas rezultāti - 95% kafijas cienītāju piekrita vai drīzāk piekrita apgalvojumam, ka kafija sniedz enerģiju. Savukārt 82% aptaujāto piekrita vai drīzāk piekrita apgalvojumam, ka kafija ir bagāta ar antioksidantiem.

Ir ierasts, ka kafija vairāk tiek lietota no rītiem, taču 41% aptaujāto atzina, ka kafiju dzer arī vakaros, un tas netraucē iemigt.

Raugoties uz aptaujas rezultātiem, SIA “Venden” Kafijas biznesa vadītājs Mārcis Mincāns uzsver: “Kafijas baudītāju skaits ar katru gadu strauji pieaug un pārdošanas rezultāti parāda to, ka pieaug pieprasījums tieši pēc kvalitatīvākas, garšīgākas un arī dārgākas kafijas. Tas nozīmē, ka kafijas baudītāju Latvijā kļūst ne tikai vairāk, bet viņi kļūst par “kafijas gardēžiem”. To ņem vērā arī kafijas piegādātāji, paplašinot savu sortimentu ar dažādiem kafijas veidiem. Plašais kafijas piedāvājums ļauj katram atrast savai gaumei vispiemērotāko. Neraugoties uz to, kādam kafijas veidam dodat priekšroku, iesaku izvēlēties kvalitatīvu un svaigu produkciju. Labu kafiju var atpazīt pēc vairākām pazīmēm, piemēram, melnai kafijai bez piedevām būs neliels skābumiņš, jūtama plaša garšu buķete, un, ielejot to tasītē, būs redzama minimāla putu kārtiņa bez burbulīšiem. Vēl noteikti gribētu piebilst, ka stiprai kafijai nav obligāti jābūt rūgtai.”

Aptauja interneta vidē ilga no 10. novembra līdz 22. novembrim, tajā piedalījās 381 respondents.