Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Esi vērīgs: Svētku laikā palielinās zādzību skaits

© depositphotos.com

Tuvojas Ziemassvētki, gaidāmas Jaungada lustes – laiks, kad daudzi apciemo savus radus un draugus. Diemžēl, bet svētku dienas, kad iedzīvotāji ilgstoši uzturas prom no mājām, ir pļaujas laiks garnadžiem.

Valsts policijas apkopotā statistika par iepriekšējiem trīs gadiem liecina - laika posmā no 22. decembra līdz 2. janvārim dienā tiek fiksētas 9,5 zādzības, salīdzinājumam, piemēram, janvārī šis skaitlis ir 6,5.

Gadu no gada iezīmējas trīs dienas - 23. decembris, 31. decembris un 1. janvāris, kad zagļu aktivitāte ir visaugstākā: attiecīgi 15,5, 11,6 un 10,3 zādzības dienā.

«Svētku laikā nav novērojama būtiska tendence pieaugt izdarīto zādzību skaitam. Svētku laikā dažreiz pat dienā apzagto mājokļu skaits ir mazāks nekā parastā nedēļas dienā. Neskatoties uz statistiku, liels riska faktors ir iedzīvotāju ilgstoša uzturēšanās prom no mājām, tādēļ garo brīvdienu laikā par īpašuma drošību jādomā īpaši,» norāda Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas vecākā speciāliste Sanda Gailāne, piebilstot, ka svētkos cilvēki mēdz būt aizmāršīgāki un steigā aizmirst aizvērt logus un aizslēgt durvis. «Durvju neaizslēgšana ir visbiežāk pieļautā un kritiskākā kļūda. Daļa zādzību notiek, brīvi piekļūstot. Zagļu aizkavēšanai durvis ir ne tikai jāaizslēdz, bet tām ir jābūt arī augstas kvalitātes, labām metāla durvīm.»

***

IETEIKUMI

Ja plānots nebūt mājās vairākas dienas, būtu ieteicams:

• parūpēties par signalizāciju;

• lūgt kaimiņiem pieskatīt īpašumu;

• lūgt kaimiņiem izņemt pastu;

• neatstāt atvērtus logus (pat ne vēdināšanas režīmā);

• vērtīgās mantas nolikt tā, lai tās nav redzamas pa logu no ārpuses, un, ja iespējams, noglabāt tās droši nostiprinātā seifā;

• ja nav žēl elektrības, atstāt kādu ieslēgtu gaismu vai gaismu ar taimeri;

• privātmājās uzstādīt kustības sensorus.

***

APTAUJA

AAS Balta un Valsts policija veica pētījumu, kura mērķis bija salīdzināt viedokli

par nekustamo īpašumu drošību pret zādzībām divu mērķauditoriju vidū - sabiedrības un personu, kuras ir tiesātas par zādzībām ar ielaušanos.

Pētījuma laikā aptaujāta 121 tiesāta persona ieslodzījuma vietās un probācijas dienestā un 1008 respondenti dzīves vietās.

Biežāk minētie zādzību neizdošanās iemesli:

Negaidīti atgriežas saimnieki 60%

Ieslēdzas signalizācija 61%

Iztraucē kaimiņi 50%

Par zagļiem traucējošām uzskatītās lietas:

Apsardzes signalizācija 74%

Novērošanas kameras 60%

Suņa turēšana mājās vai pagalmā 54%

Seifi 51%

Drošības žalūzijas, restes 45%

Durvīm vairākas slēdzenes 44%

Metāla durvis 43%

Iežogota un apsargāta teritorija 42%