Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Otrā pasaules kara dalībnieka statusu grib piešķirt tikai Latvijas pilsoņiem

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Latvijas Nacionālo karavīru biedrība aicinās Saeimu atbalstīt Otrā pasaules kara dalībnieka statusa piešķiršanu tikai Latvijas pilsoņiem, sacīja biedrības valdes priekšsēdētājs Edgars Skreija.

Viņš pastāstīja, ka sestdien, 2.decembrī, notikušajā biedrības konferencē biedri vienojās, ka vērsīsies Saeimā ar iesniegumu, kurā prasīs šo statusu piešķirt tikai Latvijas pilsoņiem, tādējādi atbalstot līdz šim otrajā lasījumā skatīto un Saeimas atbalstīto likumprojektu par Otrā pasaules kara dalībnieku statusa piešķiršanu.

Skreija norādīja, ka Saeimā ar šo iesniegumu plānots vērsties vēl šogad.

Kā ziņots, Saeima novembra sākumā otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par Otrā pasaules kara dalībnieku statusa piešķiršanu.

Minētā likumprojekta mērķis ir novērtēt to Latvijas pilsoņu nopelnus, kuri Otrā pasaules kara laikā citu valstu regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem, piešķirot tiem oficiālu Otrā pasaules kara dalībnieku statusu.

Par Otrā pasaules kara dalībniekiem plānots atzīt Latvijas pilsoņus, kuri bija Latvijas pilsoņi 1940.gada 17.jūnijā vai legāli iebraukušie Latvijā šajā datumā pastāvīgi dzīvojošie iedzīvotāji. Tomēr šī norma neattieksies uz tām personām un viņu ģimenes locekļiem, kas ieradās Latvijā saskaņā ar 1939.gada 5.oktobra tā dēvēto militāro bāzu līgumu ar PSRS.

Šī jautājuma izskatīšana Saeimā izraisīja emocionālas debates par vēsturi, debašu laikā deputātiem daloties ar atšķirīgiem skatījumiem par Latvijas vēsturi. Tāpat Latviešu strēlnieku korpusa un latviešu partizānu brigāžu veterānu biedrība iepriekš aicināja Otrā pasaules kara dalībnieka statusu piešķirt arī bijušajiem padomju partizāniem.

Saeimai par likumprojektu vēl būs jālemj galīgajā lasījumā.