Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija: Ārstiem atalgojums pieaugs vidēji par 44%

© Ekrānšāviņš no avīzes

Valdība apstiprinājusi rīkojumu, rezervējot 85,3 miljonus eiro no veselības aprūpes sistēmas reformai paredzētā finansējuma ārstniecības personu atalgojuma palielināšanai 2018. gadā. Ārstiem atalgojums pieaugs vidēji par 44 procentiem, uzsver Veselības ministrija.

No rezervētā finansējuma 74 miljoni eiro tiks atvēlēti darba samaksas palielināšanai ārstniecības personām, kas sniedz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, tajā skaitā rezidentiem. Atlīdzības palielinājums plānots Veselības ministrijas un tās padotības iestādēs strādājošajām ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājiem. Šim mērķim no rezervētā finansējuma atvēlēti 8,9 miljoni eiro. Darba samaksas pieaugums paredzēts arī citu budžeta iestāžu ārstniecības personām, un tam tiks atvēlēti līdzekļi - 2,4 miljoni eiro no papildus pieejamā finansējuma.

Ņemot vērā papildus piešķirtos līdzekļus, 2018. gadā ārstu un funkcionālo speciālistu darba samaksu plānots palielināt no 859 eiro līdz 1125 eiro mēnesī, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem no 537 eiro līdz 675 eiro mēnesī, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - no 400 eiro līdz 450 eiro mēnesī. Savukārt stacionārajās iestādēs saistībā ar obligātajām piemaksām par diennakts darba režīmu un pagarinātā normālā darba laika pakāpenisku atcelšanu ārstniecības personu darba samaksa palielināsies vairāk - ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem - līdz 1547 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem - līdz 929 eiro un ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - līdz 621 eiro.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris uzsver, ka mediķu saimes galvenais uztraukuma iemesls, ko arodbiedrība jau pauda uzreiz pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas lēmuma Veselības aprūpes finansēšanas likumā neiekļaut konkrētus skaitļus, kas raksturotu finansējumu tieši medicīnas darbinieku atalgojuma pieaugumam, ir par to, vai 2019. un 2020. gadā būs nauda ārstniecības personu algu palielinājumam. Tāpat mediķi ir uztraukti, vai šajos gados būs papildu finansējums veselības aprūpei kopumā? Pēc Veselības ministrijas aprēķiniem solītajam mediķu algu palielinājumam 2019. gadā finansējumam nevajadzētu būt mazākam par 185 miljoniem, bet 2020. gadā - 253 miljoniem eiro. Šādu konkrētu skaitļu likumprojektā pēc tā pieņemšanas Saeimā otrajā lasījumā vairs nav. Izskatīšanai trešajam lasījumam tiks iesniegts priekšlikums, lai no kopējā finansējuma pieauguma veselības nozarei 40 procenti tiktu atvēlēti tieši mediķu algām. Veselības aprūpes finansēšanas likumā tomēr ir saglabāta norma, ka veselības nozares finansējumam 2020. gadā jāsasniedz vismaz četri procenti no iekšzemes kopprodukta.