Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Reirs no amata atbrīvo sociālās aprūpes centra "Rīga" filiāles vadītāju

© F64

Labklājības ministrs Jānis Reirs (LM) parakstījis rīkojumu par valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" filiāles "Rīga" vadītājas Marijas Ziņinas atbrīvošanu no amata, informēja Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš informēja, ka patlaban izskatīta disciplinārlieta par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) ziņojumu, kurā pausts, ka filiālē "Rīga" netiek pienācīgi nodrošināta bērnu veselības aprūpe.

Uz izmeklēšanas laiku tika atstādināta arī VSAC "Rīga" vadītāja Inese Paudere, kurai patlaban izmeklēšanas rezultātā izteikts rājiens, kā arī ierosināta jauna disciplinārlieta, kas saistīta ar pārbaudēm citās centra filiālēs, kur arī konstatētas dažādas problēmas.

Zariņš norādīja, ka pagaidām gan vēl nav skaidrs, kad tiks izskatīta jaunā disciplinārlieta pret Pauderi, jo saistībā ar to, ka viņa patlaban atrodas uz slimības labas, pagarināts lietas izskatīšanas termiņš. Savas slimības dēļ Paudere nevarot sniegt nekādus paskaidrojumus, un šī iemesla dēļ pagaidām nav iespējams turpināt darbu ar šīs disciplinārlietas izskatīšanu. "Kad viņa būs darbā un izveseļojusies, par to tiks domāts un lemts tālāk, kā arī tiks izdarīti secinājumi par šo otru disciplinārlietu," skaidroja LM pārstāvis.

LM pārstāvis norādīja, ka jauna filiāles "Rīga" vadītāja meklēšana notiks, vispirms izvērtējot iekšējās kadru rezerves, vienlaikus ļoti iespējams, ka uz šo amatu tiks sludināts konkurss.

Kā ziņots, VSAC "Rīga" filiālē "Rīga" konstatēti būtiski bērnu tiesību pārkāpumi. Kā iepriekš informēja Zariņš, pēc saņemtām konkrētām sūdzībām tika veikta padziļināta bērnu tiesību ievērošanas pārbaude šajā filiālē. Tika konstatēts, ka tiek pieļauta emocionāli un fiziski vardarbīga attieksme pret bērniem un atsevišķos gadījumos pakalpojumi tiek sniegti viņiem nepiemērotā vidē.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) aģentūrai LETA stāstīja, ka gan VSAC "Rīga" vadītāja, gan filiāles "Rīga" vadītāja uz izmeklēšanas laiku tiks atstādinātas. Ministrs uzsvēra, ka tā ir vadītāju atbildība, ka darbinieki netiek atbilstoši instruēti. Viņš izteicās, ka darbinieki pat nezinot, kas notiek valstī, nepiedalās nekādos semināros.

Tāpat Reirs norādīja, ka VBTAI vērsīsies policijā, lai izvērtētu, vai nav pārkāptas aizbildnības tiesības vai pilnvaras uz bērnu, jo iestādes vadītājs ir bērna aizbildnis. "Iestādes vadītājs ir aizbildis bērnam, un viņam par bērnu jārūpējas tādā pašā līmenī kā vecākam," uzsvēra ministrs.

VSAC "Rīga" filiāles "Rīga" vadītāja Ziniņa aģentūrai LETA iepriekš sacīja, nepiekrīt publiski paustajiem pārmetumiem par filiāles darbu. Viņas vadītajā filiālē darbs tiekot veikts godprātīgi un bērni ar visu ir nodrošināti. Komentējot neglaimojošos secinājumus par filiāles darbību, Ziniņa atbildēja, ka ir grūti spriest, kādēļ secināts, ka bērniem kas trūktu.

Savukārt VSAC "Rīga" vadītāja Paudere aģentūrai LETA sacīja, ka centra rīcībā ir padziļinātās pārbaudes rezultāti no VBTAI un neatkarīgajiem ekspertiem, turklāt pārbaudes rezultātā sniegts diezgan daudz rekomendāciju par to, kas nepieciešams, lai uzlabotu filiāles darbu vai veiktu kādas konkrētas izmaiņas. Šajos pārbaudes rezultātos nav minēts neviens konkrēts gadījums par varmācību vai vardarbības aktiem pret bērniem, uzsvēra centra direktore.

Viņa skaidroja, ka filiālē "Rīga" darbinieki savas kompetences ietvaros veic pienākumus, taču, iespējams, ja aprūpi veic viens cilvēks, darbus nav iespējams veikt ļoti ātri. Viņa norādīja, ka centrs centīsies ieviest VBTAI sniegtās rekomendācijas, kā arī nepārtraukti vērtēs notiekošo, lai neciestu ne bērni, ne darbinieki.