Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kādas Ziemassvētku dāvanas izvēlas Latvijā zināmas personības?

© F64

Šogad visgaidītākā Ziemassvētku dāvana Latvijā ir dāvanu karte, to zem eglītes sagaida 39% aptaujāto, tā liecina Swedbank Finanšu institūta veiktā aptauja. Ko svētkos sagaida un kādām dāvanu iegādes stratēģijām priekšroku dod Latvijā zināmi cilvēki, atklāj Latvijas šķēpmetēja un olimpiete Līna Mūze, Dailes teātra aktrise Ieva Florence un BMX riteņbraucējs un olimpietis Edžus Treimanis.

Ieva Florence dāvanas gatavo pati

Jo tuvāk nāk svētki, jo aktuālāks kļūst jautājums par dāvanu iegādi saviem mīļajiem. Swedbank Finanšu institūta veiktā aptauja rāda, ka tirdziņos nopērkamo (46%) un pašdarināto dāvanu (25%) burvību īpaši novērtē sievietes. To apstiprina arī Ieva Florence, norādot, ka ne vienmēr dāvanas ir jāpērk, jo vislielākais prieks ir par tuvību, mīlestību, siltumu un uzmanību, lai to sniegtu, ir jāiegulda vairāk kā tikai nopirkta dāvana.

F64

“Man patīk dāvināt jeb radīt dāvanu pašai, jo uzskatu, ka dāvanā svarīgākā ir sajūta, ko sniedzam otram cilvēkam. Tāpēc ne vienmēr izvēlos materiālās dāvanas, citreiz tas ir kopā pavadīts laiks - vakariņas, uzmanība vai kas cits. Tā vienu gadu ar draugu kopā sagatavojām Ziemassvētku erudīcijas spēli ģimenei, kas sniedza prieku, smieklus un svētku noskaņu. Citreiz iedvesmai palīdz tirdziņi, kur var atrast skaistas mākslinieku darinātas lietas, kas man palīdz sagatavot dāvanu, arī tad, ja dāvana ir, piemēram, manis gatavotas vakariņas,” idejā dalās jaunā aktrise.

Savukārt netipiski teju trešdaļai (37%) aptaujāto Latvijas vīriešu, kas atzīst, ka par dāvanām iepriekš nedomā un idejas rod vien iepirkšanās brīdī, Edžus Treimanis stāsta, ka parasti par dāvanām sāk domāt jau mēnesi pirms svētkiem. “Nav nemaz tik viegli izdomāt, ko nu kuram varētu uzdāvināt, tādēļ cenšos par to sākt domāt jau laicīgi. Lai arī konkrētas idejas parasti rodas jau krietni pirms svētkiem, pašu dāvanu iegādāšanās un saiņošana gan man parasti notiek pēdējās dienās - īsi pirms svētkiem. Visbiežāk dāvanas iegādājos veikalos vai interneta veikalos,” stāsta Edžus Treimanis.

Edžus Treimanis dāvanu kartes izvēlas kā pēdējo opciju

Kā atklāj aptaujas dati, šogad TOP3 Latvijā biežāk dāvināto dāvanu pirmās vietas godā ir pārtika. Saldumus un citas pārtikas preces saviem tuviniekiem iecerējuši pasniegt vairāk kā trešā daļa (37%) Latvijas iedzīvotāju. Otra populārākā dāvana ir kosmētikas preces (30%), savukārt trešajā vietā ierindojas dāvanu kartes (28%).

F64

Edžus norāda, ka, viņaprāt, vissvarīgāk ir iepriecināt saņēmēju ar dāvanu, kas ir personiska un praktiski noderīga. “Sākumā noteikti mēģinu izdomāt ko oriģinālu, individuāli piemērotu katram no ģimenes locekļiem. Ko tādu, ko cilvēks varbūt pats nekad neiedomātos sev nopirkt. Taču, protams, ne vienmēr izdodas rast oriģinālas idejas. Plānā “B” bieži iekļauju biļetes uz pasākumiem, piemēram, sporta spēlēm vai teātri. Ir pat gadījies uzdāvināt biļetes uz cirku. Dāvanu kartes gan cenšos atstāt kā pašu beidzamo opciju, ja nu galīgi nekādi neizdodas izdomāt neko personiskāku,” norāda Treimanis.

Līna Mūze dāvanas iegādājas ārzemēs

Šķēpmetējai Līnai Mūzei gada nogale ir visai darbīga. Treniņnometnēs un sacensībās Līna lielākoties atrodas ārzemēs, tādēļ arī dāvanas visbiežāk tiek sagādātas ārpus Latvijas. “Par Ziemassvētku dāvanām domāju jau kādu laiku iepriekš, jo man ir liela ģimene un atlikt iepirkšanos uz pēdējo brīdi neatļaujos, citādi visi paliktu bez dāvanām,” smejas Līna, piebilstot, ka galvenokārt dāvanas iegādājas veikalos, jo parasti ģimenes vēlmju saraksts ir sagatavots jau iepriekš un vēlamās lietas ir noskatītas veikalu skatlogos.

Runājot par dāvanām, ko Līna pati vēlas saņemt, sportiste uzsver, ka svarīgi, lai dāvana būtu pārdomāta, personīgi izvēlēta un kas ir svarīgākais - veltīts laiks gan tās iegādei, gan saiņošanai. “Laiks ir cilvēkam visdārgākais, tāpēc tā ieguldījums no dāvanas saņēmēja puses tiks novērtēts visvairāk,” pārliecināta Līna.

F64

Daļai iedzīvotāju gan šogad Ziemassvētku vecītis solās sagādāt vilšanos, jo kā izrādās - tas, ko daļa aptaujāto iedzīvotāju iecerējuši dāvināt, atšķiras no tā, ko paši cer saņemt svētku vakarā. Lai gan 22% vislabprātāk dāvanā saņemtu ceļojumu, tikai 2% apsver šādas dāvanas pasniegšanu. Teju trešdaļa (29%) priecātos saņemt biļetes kāda pasākuma apmeklējumam, savukārt lielākā daļa jeb 39% svētku dāvanu izvēlētos paši, iztērējot Ziemassvētku vecīša dāvāto dāvanu karti.

Vilšanās gan nedraud Edžum, jo kā pats stāsta, nekādas lielas un vērtīgas dāvanas viņš negaida. “Esmu novērojis, ka visvairāk novērtēju dāvanas, kuras pēc tam pats regulāri arī lietoju. Piemēram, vecmāmiņas adītās zeķes un vannas istabas piederumu komplektu, ko savā priekšā redzu gandrīz ik dienu. Tas liek man regulāri iedomāties par šīs dāvanas autoru, atkal un atkal izraisot siltas, patīkamas sajūtas - līdzīgas, kā dāvanas saņemšanas brīdī,” uzsver olimpietis.