Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: 150 jaunie ģimenes ārsti gaida rindā, lai tiktu pie savām praksēm

© F64

Patlaban 150 jaunie ģimenes ārsti gaida rindā, lai tiktu pie savām praksēm, sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa norādīja, ka patlaban viens no Veselības ministrijas (VM) jautājumiem ir, kā nodrošinātu labu paaudžu nomaiņa. "Mums par to būtu jādomā un jāpalīdz tiem cilvēkiem, kuri patiesībā domās jau izlēmuši," teica ministre.

Pēc Čakšas paustā, VM jādomā, kā palīdzēt gados vecākiem ģimenes ārstiem. Viņu nereti ilgā palikšana amatā saistīta ar nelielo pensiju.

SCANPIX

Vienlaikus ministre atzina, ka vecāka gadagājuma ģimenes ārsti nereti ļoti ilgi strādājuši par ārstiem, kā rezultātā darbs vairs netiek darīts kvalitatīvi. "Tas ir tāds ļoti slidens jautājums - kā būtu labāk. Protams, vienmēr ir bažas, ka kādā vietā varētu nepietikt ārstu, bet mūsu uzdevums ir balansēt un saprast, kā nodrošināt jauno ārstu iespēju tikt pie praksēm," sacīja Čakša.

Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide intervijā aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka vairāk nekā 200 ģimenes ārstu ir pensijas vecumā vai tuvu tam, un vajadzētu notikt paaudžu nomaiņai.

Pēc Veides teiktā, kolēģiem, kuri varētu iet pensijā, zemā atalgojuma dēļ pensijas ir ļoti mazas, tāpēc viņiem ir izdevīgi strādāt, saņemt algu un saņemt pensiju. "Praksēs ir ieguldīts milzīgs darbs, tāpēc valstij vajadzētu sniegt atbalstu arī tiem, kas aiziet prom no sistēmas. Arī tas paātrinātu procesu, proti, pensijas vecuma ārsti pamestu darbu un vieta būtu jaunajiem ārstiem," iepriekš sacīja Veide.