Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Veselībā ierāda pārejas gadu

© Evija Ziediņa, F64 Photo Agency

Veselības ministrija informē, ka no 2018. gada valsts automātiski apdrošinās visus legālos darba ņēmējus un visas sociāli mazaizsargātas grupas, savukārt iedzīvotājiem, kuri pašlaik neveic sociālās iemaksas, nākamais būs pārejas gads.

Neatkarīgā rakstīja, ka Saeima ir pieņēmusi Veselības aprūpes finansēšanas likumu, sasaistot veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu ar sociālo iemaksu veikšanu. Taču likumā nav skaidri pateikts, kad un kā valsts obligātajai veselības apdrošināšanai var pievienoties cilvēki, kuri pašlaik neveic un nākamajā gadā neveiks sociālās iemaksas. Likums nosaka gan Ministru kabineta, kam jāpieņem jauno sistēmu regulējoši noteikumi, gan Nacionālā veselības dienesta, kuram vajadzēs iekasēt veselības apdrošināšanas maksājumus, atbildību. Tāpat ir jāsakārto datus bāzes, lai veselības aprūpes sniedzēji redzētu, vai persona ir veselībai apdrošināta: pašlaik dati par sociālo iemaksu veikšanu ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā, savukārt veselības informācijas sistēmas apsaimnieko Nacionālais veselības dienests (arī e-veselības sistēmas ietvaros), kā arī ārstniecības iestādes. Tātad pārejas periods ir arī atbildīgajām valsts iestādēm.

Veselības ministrija norāda, ka Saeimā apstiprinātais Veselības aprūpes finansēšanas likums paredz Latvijā ieviest «veselības apdrošināšanas sistēmu, kura būs taisnīgāka un izdevīgāka tiem iedzīvotājiem, kuri dzīvo un legāli strādā Latvijā un veic sociālās iemaksas». Tiem cilvēkiem, kuri līdz šim nav veikuši un neveic valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas Latvijā, lai iekļautos valsts veselības apdrošināšanas sistēmā, ir paredzēts pārējais periods.

2018. gadā šai grupai noteikta samaksa 51,60 eiro gadā. «Tehniski maksājumu par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu 2018. gadā varēs veikt nākamā gada pēdējā ceturksnī, savukārt pašu veselības aprūpi šajā pārejas periodā arī šīs personas saņems tāpat kā līdz šim,» norāda Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. Viņš apliecina, ka līdz nākamā gada maijam tiks izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kuros detalizēti būs noteikta kārtība veselības apdrošināšanas sistēmas darbībai, arī apdrošināšanas maksājumu veikšanai.

Lai valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus saņemtu 2019. gadā un turpmāk, personām būs jābūt apdrošinātām. Automātisku apdrošināšanu sistēma paredz visiem legāli strādājošajiem darba ņēmējiem neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu lieluma un visām sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām: pensionāriem, bērniem, 1. un 2. grupas invalīdiem, reģistrētajiem bezdarbniekiem un citiem. Likums nosaka arī veselības aprūpes pamata pakalpojumu grozu, kas tiks garantēts arī personām, kuras nebūs apdrošinātas: nodrošināta visa veida neatliekamā medicīniskā palīdzība, ģimenes ārsta sniegtā ārstēšana, dzemdību palīdzība un atsevišķu slimību ārstēšana.