Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas iedzīvotāji sagaida, ka nākamais gads būs labāks par šo gadu

© F64

Latvijā 38% iedzīvotāji sagaida, ka nākamais gads būs labāks par šo gadu, liecina jaunākā "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījums.

Vienlaikus pesimistiski noskaņoti ir 7% respondentu, atzīmējot, ka 2018.gads būs neveiksmīgāks, bet 39% respondentu pauduši uzskatu, ka 2018.gads Latvijai būs tāds pats kā 2017.gads.

"Lai gan pozitīvi noskaņotu cilvēku ir gana daudz, viņu īpatsvars, skatoties vairāku gadu laikā, samazinās. Ja 2014.gadā 46% iedzīvotāju uzskatīja, ka nākamais gads Latvijai būs veiksmīgāks, tad tagad tikai 38% iedzīvotāju ir optimistiski noskaņoti," piebilda "Baltic International Bank" Korporatīvās komunikācijas vadītāja Teika Lapsa.

Izvērtējot 2017.gada notikumus, starp lielākajiem Latvijas sasniegumiem visbiežāk pētījuma dalībnieki nosaukuši kultūras, izklaides un sporta jomu (32%), kā arī valsts aizsardzības un militāro sfēru (22%). Savukārt, vērtējot, kurās jomās, viņuprāt, 2017.gadā Latvija sasniegusi vismazāk, visbiežāk nosaukta veselības aprūpe (28%), ekonomika (22%) un sociālā labklājība (19%).

Raksturojot, kādi iekšējie un ārējie faktori varētu apdraudēt Latviju 2017.gada nogalē, 46% respondentu kā draudu valstij norādījuši demogrāfiskās problēmas. Salīdzinoši nopietns drauds valstij, pēc iedzīvotāju domām, ir arī slikta, neprasmīga valsts pārvalde (29%), ekonomikas lejupslīde (28%) un bēgļi, patvēruma meklētāji (24%).

Pētījumā 30% aptaujāto par lielākajiem panākumiem 2017.gadā visbiežāk minējuši ģimeni, attiecības un mīlestību. Nedaudz mazāk jeb 29% kā lielāko panākumu atzinuši brīvo laiku un ar tā pavadīšanu saistītas lietas. Panākumus citās jomās respondenti nosaukuši retāk, bet 19% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atturējušies atbildēt uz šo jautājumu.

Starp spilgtākajiem 2017.gada notikumiem aptaujātie visbiežāk atzīmējuši sasniegumus sportā (60%) un plūdus Latgalē (43%). Salīdzinoši bieži minēts arī ģimenes ārstu streiks (24%), ielu, ceļu remonti (23%) un inflācija (20%).

Iedzīvotāji jau tradicionāli tika arī lūgti iejusties Ziemassvētku vecīša lomā, nosakot, kurš sabiedrībā pazīstams cilvēks šogad būtu pelnījis lielāko dāvanu, bet kuram vajadzētu atnest žagaru bunti. Aptaujātie lielāko dāvanu vēlējušies pasniegt Rīgas mēram Nilam Ušakovam (15%) un bokserim Mairim Briedim (9%). Savukārt žagarus - 12. Saeimas deputātei Solvitai Āboltiņai (13%) un izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (10%).

Tiesa, ja salīdzina datus atkarībā no sarunvalodas ģimenē, vērojams, ka aptaujātie ar latviešu sarunvalodu ģimenē lielāko dāvanu Ziemassvētkos vēlētos pasniegt Briedim (latviešu sarunvaloda - 12%, krievu sarunvaloda - 4%), savukārt krievvalodīgie respondenti biežāk nosaukuši Ušakovu (latviešu sarunvaloda - 4%, krievu sarunvaloda - 32%). Salīdzinot iedzīvotāju atbildes par to, kuram vēlētos pasniegt žagarus, aptaujātie ar latviešu sarunvalodu biežāk nekā krievvalodīgie iedzīvotāji nosaukuši Solvitu Āboltiņu (latviešu sarunvalod