Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Gadumijā parasti pieaug negadījumu skaits daudzdzīvokļu mājokļos

© Jānis Saliņš/F64 Photo Agency

Garajās svētku brīvdienās Ziemassvētku un Jaungada svinību laikā sadzīves negadījumu un problēmu skaits mājokļos pieaug pat līdz 50 %. Nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas grupa CIVINITY norāda, ka Ziemassvētkos un Jaunajā Gadā ik gadu tiek saņemts ievērojami vairāk izsaukumu par elektroenerģijas padeves pārrāvumiem un bojājumiem, aizsērējušas kanalizāciju vai bojātu sanitārtehniku, atslēgu un slēdzeņu nomaiņu un citām problēmām nekā parastās dienās.

Svētku laikā mājās notiek lielāka rosība un intensīvāka darbība, tādēļ biežāk gadās dažādas problēmas - gan ar aizsērējušu kanalizāciju, gan elektroierīču pārslodzi un tādēļ pārtrauktu elektrības padevi. Biežie izsaukumi liecina, ka cilvēki joprojām neievēro elementārus drošības pasākumus, kādēļ var rasties risks ne tikai paša īpašuma drošībai, bet arī kaimiņu drošībai. Tādus riskus var radīt, piemēram, elektrības padeves pārrāvumi, kas rodas saslēdzot vienlaicīgi vairākas elektroierīces, tādējādi radot pārslodzi un bīstamas situācijas, kā arī atstājot mājokli bez elektrības pat uz vairākām stundām, ja elektrības drošinātāji nav pieejami dzīvokļa īpašniekam.

Arī pošanās svētku brīvdienām bieži vien notiek lielā steigā. Cilvēki aizmirst aizvērt ūdenskrānus, atstāj pilošas dušas, logus vēdināšanas režīmā vai ieslēgtas elektroierīces. CIVINITY dati liecina, ka tieši svētku laikā un brīvdienās atstātajos mājokļos notiek ūdens noplūdes un cita veida situācijas, kas rada bojājumus īpašumam. Pēc svētkiem, kad saimnieki atgriežas mājās, atklājas dažādas problēmas, kas radušās nepārdomātas rīcības dēļ. Sanitārtehniķu, elektriķu un remonta meistaru izsaukumi pēcsvētku laikā pieaug vismaz par 50 %.

Protams, bīstamākas ir situācijas, kad elektroierīces ir atstātas pieslēgtas elektrības padevei, un tādi standarta gadījumi ir ar gludekļiem vai, piemēram, sviestmaižu cepšanas pannām. Arī elektrības kontaktam pieslēgts dators vai mobilais telefons var radīt augstas bīstamības situāciju un pat izraisīt ugunsgrēku.

Speciālisti skaidro, ka arī vēdināšanas režīmā atstāts logs var radīt drošības riskus. Pirmkārt, zemākajos stāvos un privātmājās tas var kļūt par ērtu iekļūšanas ceļu zaglim. Tāpat vēdināšanas režīmā atstāts logs var radīt bojājumus īpašumam, ja sākas slikti laika apstākļi - lietus, sniegs, vētra. Nereti ir arī gadījumi, kad vēdināšanas režīmā atstātā logā iesprūst kaķis vai cits mājdzīvnieks, kurš saimnieku prombūtnes laikā mājoklī atstāts viens un ir izdomājis izkļūt ārā. Tāpēc aicinām arī padomāt par drošību, lai mājās atstātais mājdzīvnieks sveiks un vesels sagaidītu saimnieku atgriešanos.

Arī pēcsvētku laikā, kad iedzīvotāji atgriežas no svētku brīvdienām ārpus pilsētas un konstatē situāciju mājoklī, par 50 % pieaug izsaukumi, kas saistīti ar dažādu ūdens noplūžu vai elektrisko ierīču nepareizas lietošanas radītiem bojājumiem. Aicinām, dodoties svētku brīvdienās, rūpīgi pārliecināties, vai mājoklī ir veikti visi drošības pasākumi, lai novērstu nelaimi, kas var skart gan paša mājokli, gan kaimiņus. Kā arī, dodoties atvaļinājumā, iesakām dzīvokļa atslēgas atstāt ģimenes locekļiem vai draugiem, kuri būs pieejami pēkšņas avārijas situācijas gadījumā un varēs nodrošināt piekļuvi dzīvoklim operatīvai avārijas novēršanai. Tas palīdzēs izvairīties no situācijas, kad kaimiņi tiek atstāti bez ūdens, elektrības vai cita pakalpojuma, ja avārija skar kopējās komunikācijas.

Lai parūpētos par sava īpašuma un kaimiņu drošību, aicina daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājus atcerēties par drošības pasākumiem svētku svinību laikā un, pirms atstāt mājokli uz ilgāku laiku svētku brīvdienās:

- aizgrieziet ūdenskrānus un pārliecinieties, ka ūdens netek ne izlietnē, ne dušā, ne tualetes podā;

- aizveriet logus un balkonu durvis, aizslēdziet ārdurvis;

- izslēdziet elektroierīces un atvienojiet tās no elektrības padeves;

- rūpīgi aizveriet kāpņu telpu durvis, lai svētku laikā nepiederošas personas nevar uzturēties jūsu kāpņu telpā un bojāt kopīpašumu, piemēram, ūdens vai elektrības skaitītājus, kas atrodas kāpņu telpās;

- neatstājiet velosipēdus, bērnu ratiņus un citus priekšmetus kāpņu telpā vai uz balkoniem pirmajā un otrajā stāvā;

- nerakstiet sociālajos tīklos vai telefona autoatbildētājā, kur un uz cik ilgu laiku esat aizbraukuši.