Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Zviedrijas vides ministre atvainojas par Latvijā nonākušajiem nelegālajiem atkritumiem

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Zviedrijas vides ministre Karolīna Skūga laikrakstam "Dagens Nyheter" paudusi nožēlu par to, ka zviedru plastmasa nonāca Jūrmalā, Latvijā, kur nelegālā atkritumu uzglabāšanas vietā izcēlies ugunsgrēks.

K.Skūga uzskata, ka ir nepieciešams mainīt ne tikai Zviedrijas atkritumu apsaimniekošanu, bet arī ieviest stingrākus noteikumus visā Eiropas Savienībā, lai pārstrādājamo atkritumu kravas vairs nenonāktu citās valstīs bez noteikta pārstrādes mērķa un neveidotu nezināmas izcelsmes atkritumu uzkrāšanas vietas. “Vēlos teikt cietušajiem Latvijā, ka ļoti nožēloju notikušo," norādījusi ministre.

Lai novērstu neatbilstošas darbības ar atkritumiem un stiprinātu uzraudzību pār atkritumu plūsmu Latvijā, 2017. gada 7. decembrī Saeimā tika pieņemti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzītie grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā. Grozījumi ietver vairākus būtiskus papildinājumus, lai veidotu pārskatāmu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kā arī pastiprinātu kontroli pār atkritumu pārvadājumiem. Apstiprinātie grozījumi stāsies spēkā no 2018. gada vidus, būtiski stiprinot kontroli pār atkritumu pārvadājumiem un pārstrādi, kā arī nodrošinot Valsts vides dienestam plašākas pārraudzības iespējas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards: "Sakārtojot likumā noteiktās prasības, mēs pasargājam mūsu valsti no nelegālu atkritumu ievešanas un uzkrāšanas. Ne mazāk svarīgi ir risināt jautājumus, kas saistīti ar to izcelsmi. Zviedrijas vides ministres izpratne par situācijas nopietnību un iesaistīšanās Zviedrijas atkritumu apsaimniekošanas problēmu risināšanā ir nozīmīgs solis pretī negodīgas prakses izskaušanai starptautiskajos atkritumu pārvadājumos."

Savukārt attiecībā uz ministra K.Gerharda kritiku par to, ka Zviedrijas iestādes nekontrolē, uz kurieni uzņēmumi sūta atkritumus, Zviedrijas vides ministre K.Skūga norāda: "Ja izrādīsies, ka atkritumi Zviedrijā ir šķiroti nelegālā veidā, un, ja tie tiek eksportēti firmām, kas nav godīgas un tos nepārstrādā, tad tas ir ļoti nopietni. Man jāsaka, ka esmu ļoti vīlusies Zviedrijas plastmasas pārstrādē." Ministre plāno veikt sarunas, lai panāktu vienošanos attiecībā uz stingrākiem nosacījumiem Zviedrijas atkritumu pārstrādē un kontrolē.