Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Iespējams, nākotnē Latvijā ceļus būvēs no pelniem

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nākotnē, iespējams, Latvijā ceļi tiks būvēti no pelniem. Zinātnieki uzskata, ka tas ir iespējams un ir gatavi eksperimentēt, vēstīja "TV3 Ziņas".

Zinātnieki uzskata, ka pelnus, kas rodas pēc šķeldas sadedzināšanas koģenerācijas stacijās, iespējams piejaukt grantij un šķembām, kas tiek izmantotas ceļu būvē.

Pelni kalpotu kā bezmaksas alternatīva šobrīd izmantotajām saistvielām - cementam un kaļķim. Sadarbībā ar Latvijas valsts mežiem jau drīzumā varētu tapt eksperimentāls šāda ceļa posms.

Pelnu izmantošanu ceļu būvniecībai pēta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Latvijas valsts mežiem (LVM) un siltumenerģijas ražotāju “Fortum”. Ideja gan nav jauna, šāda veida ceļi jau tiek celti citās valstīs.

Pētījumi šobrīd tiek veikti par pelnu izmantošanu mežu ceļu virskārtā, tomēr teorētiski tos iespējams piejaukt arī šķembu slānim zem asfalta seguma uz valsts nozīmes ceļiem.

Jāpiebilst, ka pelnu ceļa projektā vispirms plānots uzbūvēt 2,5 kilometrus garu meža ceļa posmu. Projekts sadalīts divās daļās, un vispirms tiks izstrādāts tehniskais projekts un aprēķināta tāme. Būvniecība varētu tikt sākta ne ātrāk kā nākamā gada beigās.