Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes diena Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Šodien Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienu „Pulksteņi rāda, stāsta un - ieskandina Jauno gadu".

Ģimenes dienas programma piedāvā ekskursijas mazajiem un lielajiem, radošo darbnīcu bērniem un izzinošus uzdevumus visām paaudzēm izstādē "Laika mūzika. Pulksteņi no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma. 17.- 20.gs.", kā arī visu muzeja ekspozīcijas apskati un Ģimenes dienas īpaši draudzīgo ieejas maksu.

Pulksten 11.00, 13.00 un 15.00 sāksies Ģimenes dienas ekskursija izstādē "Laika mūzika. Pulksteņi no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma. 17.- 20.gs.". Ekskursijas gaitā, izstādē, kur tikšķ, dimd, skan, dzied dažādu gadsimtu laikrāži, radot maģisku nepārtrauktā laika ritējuma mūziku, būs iespēja uzzināt stāstus un faktus par laiku un tā skaitīšanu cilvēces attīstības gaitā, par to, kā pulkstenis ienāca cilvēku dzīvē uz palikšanu, par pulksteņu modi un attīstību laika gaitā, līdztekus iepazīstot izstādē eksponēto muzeja pulksteņu kolekcijas krāšņo parādi.

Visas dienas garumā, no plkst.11.00 - 16.30, radošajā darbnīcā "Paša darināts pulkstenis" bērni rotaļīgi mācīsies veidot paši savu pulksteni, kā arī krāsās un līnijās radīt gan savus lieliskos fantāzijas pulksteņus, gan pēc paraugiem atveidot muzeja kolekcijās esošos īpašos - vēsturiskos laikrāžus, savukārt, gan bērni, gan vecāki, gan vecvecāki varēs likt kopā savus "spēkus" un veikt uzdevumus vērībai un atjautībai, kas būs atrodami Darba lapās "Laika skaitītājus iepazīstot".

Pulkstenis kā būtisks sadzīves elements rodams arī latviešu tautas folklorā. Piemēram, vai varat atminēt mīklas: "Kas iet bez kājām, sit bez rokām, rāda bez pirkstiem?" vai "Kas iet dienu un nakti, neprasa ne ēst, ne dzert?", savukārt, ticējums teic: "Ja pulkstenis sit, nedrīkst žāvāties, jo tad mute paliek šķība".