Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vecgada šovs – valsts naudas izniekošana?

SKARBS VĒRTĒJUMS. Latvijas Televīzijas veidotais Vecgada raidījums Vēl laimīgāku jauno gadu! izpelnījies asu skatītāju kritiku. NEPLP lūgusi profesionāļiem izvērtēt ne tikai šo, bet arī pārējās Jaungada programmas LNT un TV3 kanālā © F64

Vecgada izklaides programmas ir kā cietais rieksts, ko nekādi neizdodas pievārēt ne Latvijas sabiedriskajai, ne komerctelevīzijai. Arī šis gads nav izņēmums, un it īpaši skarbus skatītāju vārdus izpelnījies Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums Vēl laimīgāku jauno gadu!, kurš tapis par nodokļu maksātāju naudu. Kritika aizskanējusi arī līdz Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), kura savu verdiktu gatavojas teikt pēc tam, kad būs saņēmuši profesionāļu sagatavoto recenziju.

Reklāmas rullītis LTV1 Vēl laimīgāku jauno gadu! tiešām bija uzrunājošs, un arī rakstiskā anotācija pauda, ka taps «izteikti izklaidējošs raidījums ar eleganti nostrādātiem muzikāliem priekšnesumiem, ar humora pilniem sižetiem un asprātīgām scenārija rindām, ar brīnišķīgiem, atraktīviem, populāriem un tautā mīlētiem LTV vadītājiem, ar kolorītiem šova viesiem». Raidījuma režisors - Dailes teātra aktieris Intars Rešetins, bet vadītāju lomās iejutās Andrejs Volmārs, Uģis Joksts, Gundars Rēders, Reinis Ošenieks, Eva Johansone, Linda Krūmiņa un Zane Daudziņa. Viss it kā ir, lai izdotos labs raidījums, taču realitātē tas bijis blāvs un neinteresants - tāds viedoklis ir Neatkarīgās lasītājiem, kuru vairākums izteica vēlmi šova vietā redzēt labu koncertu, bez neveiklās ākstīšanās.

NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere, vaicāta, kāds ir sabiedriskās televīzijas uzrauga viedoklis par šā raidījuma kvalitāti, norādīja, ka padome ir lūgusi izvērtēt profesionāļiem ne tikai LTV, bet arī LNT un TV3 Jaungada raidījumu programmas. Protams, lielākais akcents likts uz LTV kā sabiedrisko televīziju. Viena recenzija jau ir gatava, tā esot diezgan skarba. Pašreiz tiekot gaidīta otra, kas, visticamāk, tiks saņemta tuvākajā laikā, un «tad arī runāsim ar Latvijas Televīziju sabiedriskā pasūtījuma izvērtēšanas kontekstā». NEPLP priecējot tas, ka vairāk nekā citkārt skanējušas dziesmas latviešu, nevis angļu valodā. Taču uz jautājumu, cik veiksmīgas bija sižetiskās līnijas un scenārijs, cerams, atbildēšot eksperti. Arī viņai personīgi reklāmas rullītis licis domāt, ka šoreiz raidījums trāpīs desmitniekā, un esot žēl, ka Andreja Volmāra atraktīvais tēls nav radis atspoguļojumu raidījumā. Dažviet vispār nav bijis saprotams, kāpēc, piemēram, ir klavieres krūmos, bet pēc mirkļa jau notiek teleportēšanās uz Ķīnu, kuras laikā ekrāna kadrs raustās, kas laikam liecinot par attāluma pārvarēšanu un sliktu signālu. Tāpat esot jautājums par valsts atvēlētās summas (aptuveni 100 000 eiro) adekvātu un kvalitatīvu tērēšanu. Saņemot atskaiti par sabiedriskā pasūtījuma izpildi, tas arī tikšot izvērtēts. Valsts naudas nelietderīgu izdošanu nevarot pārmest komerctelevīzijām, jo, piemēram, TV3 šovs tapis ar sponsoru finansiālu atbalstu.

LTV vadība gan apgalvo, ka pēc Vecgada šova esot saņēmuši daudzas pozitīvas atsauksmes, recenzijās dažādos preses izdevumos raidījums novērtēts ļoti labi. Pēc Kantar TNS datiem, šova reitingi bijuši augsti - līdzvērtīgi komerckanālu piedāvāto programmu rādītājiem šajā laikā. Jāpiebilst, ka skatītāko televīzijas kanālu sarakstā LTV 1 joprojām ir otrais iecienītākais, tomēr tam, salīdzinot ar novembri, decembrī ir sarukusi auditorija.