Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Iespējams, konkrētus plastmasas maisiņus Latvijā tomēr varēs dabūt par velti

© F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina bez maksas izsniegt tikai ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus - tādus, kas ir nepieciešami higiēnas nolūkos vai paredzēti vaļējas pārtikas primārai iepakošanai, kad to izmantošana palīdz novērst pārtikas izšķērdēšanu, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Iepakojuma likumā.

Lai mazinātu plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņu, grozījumi paredz noteikt, ka no 2019.gada 1.janvāra komersanti tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņus neizsniegs bez maksas, izņemot ļoti vieglās plastmasas maisiņus, kuru materiāla biezums nepārsniedz 15 mikronus un kas atrodas tiešā saskarē ar produktu.

Grozījumi arī paredz, ka komersanti tirdzniecības vietās aizvieto vieglās plastmasas, izņemot ļoti vieglās plastmasas, iepirkumu maisiņus, kas nav izgatavoti no bioloģiski noārdāmas plastmasas, ar iepakojumu no cita veida izejmateriāliem. Tāpat komersantiem jāinformē patērētājus par nepieciešamību samazināt primārā iepakojuma un iepirkumu maisiņu patēriņu.

Vienlaikus paredzēts, ka iepakotājiem būs jāsniedz informācija par to izlietoto maisiņu veidiem un apjomiem, kuri netiek nodoti atkritumu apsaimniekotājam.

VARAM arī norāda, ka saskaņā ar komersantu sniegto informāciju jau no šī gada tiek plānots rīkot informatīvās kampaņas pircējiem, aicinot izvēlēties videi draudzīgu iepakojumu un domāt par to patēriņu ikdienā, savukārt augļu un dārzeņu zonā izvērtēt iespējas izvēlēties videi draudzīgāku iepakojumu, pakāpeniski nomainot esošo.

Tāpat komersanti informējuši, ka plāno plastmasas iepirkumu maisiņiem pie kases palielināt cenu, paralēli palielinot papīra iepirkumu maisiņu piedāvājumu un nodrošinot zemāku cenu attiecībā pret plastmasas iepirkumu maisiņiem.

VARAM ir pārliecināta, ka šādas izmaiņas pircējos veicinās iepirkumu maisiņu pārdomātu izmantošanu, aicinās pircējus izvēlēties alternatīvu - videi draudzīgu iepakojumu un ilgtermiņā radīs pozitīvu ietekmi uz vidi.

Kā norāda ministrijā, pēc tās pasūtījuma SIA "Geo Consultants" veiktajā pētījumā secināts, ka līdz 0,003 kilogramus smago plastmasas maisiņu svars un daudzums atkritumos 2015.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, ir palielinājies par 57%, bet smagāku maisiņu apjoms par 35%.

Pētījumā tika secināts, ka ir nepieciešams ierobežot plastmasas vienreizlietojamo maisiņu pieejamību tirdzniecības vietās, izsniegt tos tikai pēc pircēja lūguma vai pie kases, kā arī ir nepieciešams piemērot maksu par plastmasas vienreizlietojamajiem maisiņiem un rosināt iedzīvotājus izmantot papīra iepakojumu plastmasas maisiņu vietā.

Ministrija uzsver, ka grozījumi Iepakojuma likumā ir izstrādāti, lai pārņemtu Eiropas Savienības Direktīvu par vieglās plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņa samazināšanu.

Saskaņā ar Valsts vides dienesta sniegto informāciju, 2016.gadā veikalos tika izplatītas 1735 tonnas plastmasas maisiņu, kuru viena maisiņa svars nepārsniedz 0,003 kilogramus, bet 2017.gadā - 173 tonnas.

Savukārt maisiņi, kuru svars ir lielāks, 2016.gadā veikalos izplatīti 2112 tonnu apmērā, bet 2017.gadā - 1967 tonnu.