Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Kūdras resursi siltuma ražošanai Latvijā ir pietiekami, taču tos pagaidām nedrīkst izmantot

© F64

Latvijā ir pietiekoši daudz enerģētikai piemērotas kūdras resursu, taču ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu celtajās katlumājās tos izmantot siltumenerģijas ieguvei pagaidām nedrīkst, sacīja Latvijas Kūdras asociācijas valdes locekle Ingrīda Krīgere.

Viņa sacīja, ka Latvijā pašlaik gadā var iegūt apmēram 700 000 tonnu kūdras, kas ir piemērotas enerģētikai. "Diemžēl ar kūdras izmantošanu enerģētikā ir problēmas, jo pašlaik nav beidzies ar ES fondu atbalstu celtajām katlumājām spēkā esošais liegums izmantot fosilo kurināmo siltuma ieguvei, bet kūdra tiek definēta kā fosilais kurināmais," sacīja Krīgere.

Laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka mitrā laika dēļ šķeldas katlumājām Latvijā sāk trūkt kurināmā.

Sēmes un Zentenes pagasta pārvaldes vadītāja Silvija Rabkēviča laikrakstu informēja, ka ne tikai viņas pārvaldītajos pagastos, bet daudzviet Latvijā ir liela problēma ar koksnes izvešanu no mežiem. Trūkst ne tikai šķeldas, bet arī malkas, ar kuru kurināt krāsnis. Tāpēc nākoties kurināt arī ar mitru šķeldu, kam ir zema siltumatdeve. Turklāt pēc kurināmā ir liels pieprasījums, tādēļ cenas ir augušas.

Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš norādīja, ka uzņēmumi kurināmā rezerves neveido un šķeldu neuzkrāj. Tam nepieciešama teritorija, kā arī tas ir bīstami, jo šķeldai stāvot lielos daudzumos, tā var aizdegties. Vienīgi Liepājā esot uzkrāšanas laukums.

Tikmēr SIA "Fortum Jelgava" ražošanas vadītājs aģentūrai LETA sacīja, ka uzņēmums apsver iespēju siltumenerģijas ražošanai izmantot kūdru.

Uzņēmuma ražošanas iekārtas ir pietiekami kvalitatīvas, lai ražotu siltumenerģiju arī no šķeldas ar paaugstinātu mitrumu, kas radies lietainu laikapstākļu ietekmē, apliecināja uzņēmuma pārstāvis. Taču lielākas problēmas sagādā šķeldas piegādes pārtraukumi, tāpēc uzņēmums izmanto arī citu biomasu - lauksaimniecības blakusproduktus.

"Domājam par kūdras izmantošanu, taču ir ierobežojumi regulēšanas pusē," stāstīja Vanags, skaidrojot, ka uzņēmuma ražošanas iekārtas ir piemērotas arī kūdrai, taču vēl jāatrisina likumiskie aspekti. Iespējams, atļauja tiks saņemta divu līdz četru nedēļu laikā.