Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vairums studentu uzskata, ka augstākajai izglītībai jābūt līdzvērtīgi pieejamai reģionos

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Vairums studentu uzskata, ka augstākajai izglītībai jābūt līdzvērtīgi pieejamai reģionos, liecina "Eurostudent VI" pētījuma "Studentu sociālie un ekonomiskie apstākļi Latvijā" rezultāti.

Vērtējos augstāko izglītību un tās pieejamību, vairākums jeb 72% aptaujāto kopumā atzina, ka augstākajai izglītībai jābūt līdzvērtīgi pieejamai reģionos. 7% aptaujāto tam nepiekrita, savukārt 21% respondentu bija grūtības sniegt konkrētu vērtējumu šajā jautājumā.

Tāpat vairums jeb 63% studentu kopumā ir pārliecināti, ka visiem studējošajiem būtu jānodrošina budžeta vietas, taču 19% šādam apgalvojumam kopumā nepiekrīt.

Neviennozīmīgs ir studējošo vērtējums saistībā ar to, vai Latvijā ir jābūt mazākam augstākās izglītības iestāžu skaitam, tādējādi tajās nodrošinot kvalitatīvāku izglītību. 38% aptaujāto kopumā šim apgalvojumam piekrita, savukārt pretēju viedokli pauda 33% respondentu. Grūtības sniegt konkrētu vērtējumu šajā jautājumā sagādāja aptuveni trešdaļai studentu.

Polarizēts studējošo viedoklis ir arī par to, vai budžeta vietas būtu jānodrošina tikai tiem studējošajiem, kuri turpmāk strādās tautsaimniecībā noderīgās jomās. Kopumā piekrītoši šim apgalvojumam atbildēja 44% aptaujāto, savukārt vēl 34% studentu tam nepiekrīt.

Vienprātības studējošo vidū nav arī jautājumā par to, vai tikai liela augstskola spēj nodrošināt labu studiju kvalitāti. Šādam apgalvojumam piekrita 35% aptaujāto, taču tikpat liels bija arī pretēji domājošu studentu īpatsvars.

Kopumā studenti ir apmierināti ar studiju kvalitāti Latvijā, liecina veiktā pētījuma rezultāti.

Pētījumā 2016./2017.gadā piedalījās 30 valstis, savukārt Latvija tajā piedalās kopš 2003.gada. Starptautiski salīdzināmi pētījuma rezultāti tiks prezentēti pavasarī.

Pētījums tika īstenots kā aptauja, kurā aptaujāti tika pilna laika studenti 29 valsts un juridisko personu dibinātās augstākās izglītības iestādēs Latvijā. Kopumā tika aptaujāti 2424 studējošie.