Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts: Ždanoka savas izredzes Saeimas vēlēšanās vērtē augstāk nekā EP vēlēšanās

© F64 Photo Agency

Politiķe Tatjana Ždanoka savas izredzes šī gada Saeimas vēlēšanās vērtē augstāk nekā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, pieļāva Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes profesors Ojārs Skudra.

Pēc viņa domām, Ždanokas lēmumā nolikt EP deputātes mandātu un iesaistīties partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) vēlēšanu kampaņā saskatāms personīgs aspekts, proti, Ždanoka vairs nav no jaunākajām politiķēm un viņa domā par karjeras noslēgumu.

"Tādēļ es pieņemu, ka viņa vērtē savas izredzes, startējot Saeimas vēlēšanās, augstāk nekā vēl pēc gada EP vēlēšanās. Bet no otras puses nav izslēgts, ja viņa Saeimas vēlēšanās nostartēs neveiksmīgi, viņa tomēr startēs EP par spīti visam," teica Skudra.

Viņš vērsa uzmanību, ka atklāts ir jautājums, cik lielā mērā Ždanoka konsultējas vai nekonsultējas ar partiju "Saskaņa", norādot, ka viņas iekšpolitiskajā nostājā nav vērojamas lielas atšķirības ar "Saskaņu". "Jautājums, vai ir bijušas konsultācijas un ir panākta skaidra vienošanās ar "Saskaņu"," piebilda profesors.

Skudra pauda pārliecību, ka LKS veidos fonu "Saskaņai" uz Saeimas vēlēšanām, cerot, ka ir daļa krievvalodīgo vēlētāju, kas nav gatavi atbalstīt "Saskaņas" pārmaiņas. Tomēr Ždanoka izvēlas stingro prokrievisko līniju, uzsvēra Skudra, pieļaujot, ka viņa Saeimas vēlēšanās pilnīgi noteikti neatņems "Saskaņai" vēlētājus, ja vien "Saskaņas" vidū nav ilggadējā Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) vadītāja Alfrēda Rubika vai līdzīgi piekritēji. Tomēr to rādīs aptaujas un vēlēšanas, piebilda profesors.

Paredzēts, ka Ždanokas vietu EP ieņems LKS politiķis Miroslavs Mitrofanovs. Skudra skaidroja, ka tas ir pārdomāts gājiens, kas iecerēts kā "sardzes maiņa EP". "Viņš varētu apostīt gaisu nepilna gada laikā un tad Ždanokas vietā startēt un kampaņā būt daudz kompetentāks. Mitrofanova iekļūšana EP Ždanokas vietā nav nereāla, jo, ja Ždanoka Saeimas vēlēšanās savāks no 3% līdz 5% balsu, tad nav tik bezcerīgi viņam startēt EP vēlēšanās," teica LU profesors.

F64 Photo Agency

Jau ziņots, ka Ždanoka plāno nolikt EP deputātes mandātu un iesaistīties partijas LKS vēlēšanu kampaņā.

Ždanoka aģentūrai LETA pastāstīja, ka šonedēļ jau vērsusies EP ar iesniegumu par mandāta nolikšanu un drīzumā plāno atgriezties Latvijā. Viņa iecerējusi vadīt LKS priekšvēlēšanu kampaņu, bet viņas dalība vēlēšanās būšot atkarīga no Satversmes tiesas (ST) lēmuma.

Saeimas vēlēšanu likums pašlaik liedz vēlēšanās piedalīties personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās Komunistiskajā partijā, Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās. Ždanoka ST ir apstrīdējusi noteiktos vēlēšanu tiesību ierobežojumus padomju komunistu aktīvistiem.

Ždanoka pēc 1991.gada 13.janvāra ir darbojusies kompartijā, tāpēc vēlēšanu likums viņai liedz piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Paredzēts, ka Ždanokas vietu EP ieņems Mitrofanovs, kurš EP vēlēšanās 2014.gadā palicis pirmais "aiz svītras". Mitrofanovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka plāno uzņemties EP deputāta pienākumus. Formalitātes un lietu nodošana varētu aizņemt aptuveni mēnesi, piebilda politiķis.