Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

KRITISKI: Daugavā pie Zeļķiem ūdens līmenis tuvojas rekordam

© F64

Aizvadītajā naktī ūdens līmenis novērojumu stacijā pie Zeļķu dzelzceļa tilta - Daugavā starp Pļaviņām un Jēkabpili - pakāpās 30 centimetru virs kritiskās atzīmes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Ūdens līmenis naktī paaugstinājās nedaudz virs septiņiem metriem jeb 3,3 metrus augstāk nekā šīs nedēļas sākumā, tomēr par 40 centimetriem atpaliekot no pērnā gada palu maksimuma.

Ceturtdienas rītā ūdens līmenis Daugavā pie Zeļķu tilta svārstās ap septiņu metru atzīmi virs novērojumu stacijas nulles punkta, plkst.5 sasniedzot 7,07 metru atzīmi.

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Baltkrievijas robežai ūdens līmenis naktī nedaudz pazeminājies, pie Pļaviņām - svārstījies. Arī citās Latvijas upēs lielākoties turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās vai svārstības.

Norimstot vējam, ūdens jūrā atgriezies ierastajā līmenī, attiecīgi paaugstinājies ūdens līmenis upju grīvās.

Zeļķu novērojumu stacijā, kas izvietota pie dzelzceļa tilta starp Jēkabpili un Pļaviņām, ūdens līmenis ceturtdien plkst.8.30 sasniedza 7,41 metru virs stacijas nulles punkta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Ledus sastrēgumam kļūstot lielākam, ūdens līmenis vairs tikai par 16 centimetriem atpaliek no pērnā gada martā sasniegtās atzīmes. Lielākie plūdi šajā vietā bija 2013.gada aprīlī, kad ūdens paaugstinājās līdz 8,34 metriem.

Ūdens līmenis par vairāk nekā 60 centimetriem pārsniedz kritisko atzīmi, no kuras sāk applūst ne tikai palienes, bet arī citas zemākās vietas. Joprojām spēkā oranžais brīdinājums.

Pārējā Daugavā, tostarp pie Jēkabpils un Pļaviņām, kā arī citās Latvijas upēs ūdens līmenis svārstās, lielākoties pazeminās.

Ledus uz upēm ir trausls, kāpt uz tā ir bīstami.