Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NRA aicina saskaitīt putnus savā dārzā

ZIEMA TURPINĀS, tāpēc Latvijas Ornitoloģijas biedrība atgādina: ja putnus ir iesākts barot, tas jāturpina darīt līdz pat pavasarim © F64

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) jau otro gadu pēc kārtas ir izsludinājusi akciju Ziņo par putniem dārzā. Tā norisināsies nedēļas nogalē – no 26. līdz 28. janvārim – no pulksten 8 līdz 20. Akcijas mērķis ir vienas stundas laikā saskaitīt, cik un kādu sugu putni uzturas dārzā vai pie putnu barotavas.

Akcijas ideja ir aizgūta no Lielbritānijas, kur putnus dārzos ziemā skaita kopš 1979. gada. Igaunijā akcija notiek kopš 2010. gada, bet Latvijā un Lietuvā tā pērn notika pirmo reizi.

Noteikumi:

1. Jāizvēlas vieta dārzā/parkā/kapsētā ar labu skatu - vislabāk putnu barotavas vai putnu barošanās vietas tuvumā. Putnus var vērot arī no iekštelpām, piemēram, novērojot putnu barotavu. Putnu skaitīšana piekrastes zonās vai tamlīdzīgās vietās nav šī projekta uzmanības centrā.

Mērķis ir skaitīt putnus dārzā.

2. Piektdien, 26., sestdien, 27., vai svētdien, 28. janvārī, jāizvēlas precīzi viena stunda, kad esat pilnībā brīvi. Jāpieraksta katras novērotās putnu sugas lielākais skaitlis, ko vienlaikus redzat vienā vietā. Piemēram, pirmo reizi jūs ieraudzījāt četrus mājas zvirbuļus, pēc 10 minūtēm - divus mājas zvirbuļus, pēc 30 minūtēm - trīs mājas zvirbuļus. Tad pierakstiet četrus mājas zvirbuļus, nevis deviņus, jo tas ir lielākais mājas zvirbuļu skaits, ko redzējāt vienlaikus. Ja pierakstīsiet citu skaitli, sanāks, ka visu laiku esat skaitījis vienus un tos pašus putnus.

Īsumā - neskaitiet putnus kopā! Un neskaitiet tos putnus, kas pārlido pāri vai palido garām, bet neapstājas dārzā vai pie barotavas.

3. Piedalīties var ikviens, kurš pazīst putnus vai vēlas iemācīties tos atpazīt.

4. Ja jūs neatpazīstat put- nu un nevarat atrast to putnu noteicējā, labāk neatzīmējiet to.

Svarīgi! Nepierakstiet neidentificētu putnu! Novērojumu kvalitātei ir liela nozīme.

5. Putni nav jāvēro pilnu stundu, tas ir, piemēram, no 13.00 līdz 14.00, bet vienas stundas periodā, piemēram, no 13.07 līdz 14.07.

6. Ja skaitāt parkā vai kapsētā, nestaigājiet pa visu parku, bet izvēlieties tādu teritoriju, kā ietvaros skaitīsit.

7. Dārzā/parkā/kapsētā drīkst skaitīt tikai vienu reizi trīs dienu laikā. Vairākkārtīga skaitīšana vienā vietā sagroza datus, jo jūs skaitīsit vienus un tos pašus putnus. Tā vietā otro, trešo vai ceturto reizi skaitiet putnus citā vietā.

8. Arī nulle ir rezultāts. Šīs nav sacensības, kurš novēros virvairāk putnu.

Mērķis ir noskaidrot, cik putnu dzīvo mūsu dārzos ziemā.

9. Par novērotajiem putniem un to skaitu ziņojiet portālā dabasskati.lv. Ja jūs neizmantojat internetu, bet vēlaties piedalīties akcijā, rezultātus varat sūtīt pa pastu: Latvijas Ornitoloģijas biedrībai, Skolas ielā 3, Rīgā, LV-1010.

***

2017. GADA STATISTIKA

•Latvijā laikā no 27. līdz 29. janvārim putni skaitīti 163 dārzos, kuros novēroti 3748 putni no 41 sugas

•Vislielākais kopējais putnu skaits bija lielajai zīlītei (1038 putni), mājas zvirbulim (781), lauku zvirbulim (435), pelēkajai vārnai (184) un zilzīlītei (168)

•Latvijā vidēji vienā dārzā novēroti 23 putni un 4 putnu sugas. Vislielākais putnu sugu skaits, kas novērots vienā dārzā, ir 13 putnu sugas (Rēzeknes novada Čornajas pagastā). Savukārt divos dārzos stundas laikā nav novērots neviens putns

•Lietuvā ziņojumus sniedza apmēram 380 novērotāji, bet Igaunijā ap 1800