Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Austrumu slimnīcā sarežģītā operācijā izglābj pacientu ar plaušu vēzi

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centrā veikta īpaši sarežģīta operācija, kuras laikā vīrietim veiksmīgi izoperēts ļaundabīgs plaušu audzējs, kas jau bija skāris elpvadu un augšējo dobo vēnu un atradās tuvu sirdij.

Dagdas novada iedzīvotājs, 53 gadus vecais vīrietis vairākus mēnešus savam ģimenes ārstam bija sūdzējies par klepu un elpas trūkumu, līdz tika nosūtīts uz padziļinātām pārbaudēm reģionālajā slimnīcā, kur viņam tika konstatēts plaušu vēzis. Reģionālās slimnīcas ārsti vērsās pēc palīdzības pie Tuberkulozes un plaušu slimību centra speciālistiem. Tā kā audzējs atradās labās plaušas centrā un bija skāris arī galveno bronhu līdz pat tā sākumam elpvadā, lai audzēju pilnībā izoperētu, vienīgā iespēja bija veikt visas audzēja skartās plaušas izņemšanu kopā ar elpvada sazarošanās vietu abos galvenajos bronhos. Lai pacients varētu elpot, veselā plauša pēc tam bija jāsavieno ar elpvadu. Šādos gadījumos parasti ķirurģiska ārstēšana vairs nav iespējama, taču šī pacienta salīdzinoši labais vispārējais stāvoklis un tas, ka audzējs vēl nebija paguvis izplatīties pa limfmezgliem, speciālistiem ļāva dot pacientam cerību un izšķirties par šādas sarežģītas operācijas veikšanu. Tā kā audzējs bija skāris arī augšējo dobo vēnu, tās veiksmīgai norisei tika pieaicināts arī asinsvadu ķirurgs.

Sarežģīto operāciju, kas ilga četras stundas un kura medicīniskais nosaukums ir pietiekami sarežģīts, veica torakālais ķirurgs Ints Siliņš sadarbībā ar asinsvadu ķirurgu Vitāliju Zvirgzdiņu, asistējot torakālajiem ķirurgiem Mārim Apšvalkam un Rihardam Mikilpam-Mikgelbam. Operācijā piedalījās anesteziologs Aleksejs Bogdanovs, bronhologs Pēteris Juris Lejnieks un anestēzijas māsas Ilga Priekule un Marika Dežurova, operāciju māsa Sanita Riekstiņa. «Šī operācija mums bija liels izaicinājums un reizē sniedza arī lielu gandarījumu. Par tās veiksmīgu norisi noteikti jāpateicas visai komandai,» saka pacienta ārsts un operējošais ķirurgs Ints Siliņš.

Operāciju sarežģīja arī tas, ka tās laikā vairākkārt bija jāmaina pacienta elpināšanas veids, kādu laiku skābekļa piegādi organismam nodrošinot caur operācijas brūci. Lai pēc audzēja skartās plaušas izņemšanas noslēgtu asinsvadus, bija nepieciešams atvērt sirds somiņu jeb ārējo saistaudu apvalku. Tā kā audzējs bija ieaudzis arī augšējā dobajā vēnā, bija nepieciešama tā skartā posma izņemšana un aizvietošana ar asinsvada protēzi. Lai veiktu dzīvībai svarīgā asinsvada protezēšanu, mediķu komandai bija jārīkojas ļoti precīzi un ātri, jo augšējā dobā vēna nodrošina asiņu atplūdi no galvas un ķermeņa augšdaļas un ilgstoša tās slēgšana var beigties ar neatgriezeniskiem smadzeņu bojājumiem. Sarežģītā operācija noritēja veiksmīgi, un pašlaik pacients jūtas apmierinoši. No reanimācijas vīrietis jau pārvests uz parasto palātu un sācis staigāt. Šāda kompleksa un sarežģīta operācija Latvijā tika veikta pirmo reizi.