Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Dārzkopjiem salam ir jāgatavojas

© SCANPIX

Latvijā nav sagaidāmi kailsala postījumi dārzkopībā, ja temperatūra pazeminās vienmērīgi un gaidāms sniegs, jo tas ir labs siltuma izolators, Neatkarīgajai pauž Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

«Pozitīvi, ka gaisa temperatūra nesamazinās strauji, bet gan vienmērīgi. Kailsals ir piezemējis lieko mitrumu, temperatūra ir raksturīga ziemai un normas robežās. Ja tā turpināsies, kaitējums augkopības nozarei nav sagaidāms,» saka M. Narvils.

Augkopības speciālisti dažādos reģionos temperatūras maiņu uztver mierīgi un šobrīd zaudējumus augu valstī neprognozē, cerot uz kaut nelielu sniega segu, jo tas augiem ir kā drošības spilvens. «Alūksnē temperatūra ir tikai -5 grādi, kas nav kritiski, pie mums parasti ir aukstāk. Zemi klāj neliela sniega kārta, kas rada vēl lielāku pārliecību, ka augi ir drošībā. Tuvākajā laikā salu nesola, tāpēc nekāda papildu aizsardzība nav nepieciešama, uztraukumam nav pamata,» piebilst LLKC Alūksnes biroja augkopības konsultants Nikolajs Irtiševs.

«Kas būs, to vēl tikai redzēsim,» domīgi pauž LLKC Liepājas biroja augkopības konsultante Vita Cielava. «Grūti prognozēt, vai sals tuprmāk pieņemsies spēkā vai saglabāsies mērens. Visgrūtāk ir nosargāt labību, tā zemās temperatūras dēļ cieš visvairāk.»

LLKC augkopības konsultante Daugavpils birojā Viktorija Grancovska ir pārliecināta, ka cilvēks pret dabu ir bezspēcīgs. «Piemājas dārzā var ko saglābt, lielā laukā grūti. Ja atsāksies spēcīgs sals un sniegs kusīs, iespējams, tas ietekmēs dārzkopību, bet pašlaik - ne.»

Augu valsts ir drošībā. Atliek tikai sekot līdzi temperatūras maiņām, cerēt uz sniegu un sala gadījumā augus laikus pasargāt ar mulču.