Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valsts asinsdonoru centra mobilais autobuss pie donoriem vairs nebrauc

© F64

Līdz gaidītās ziemas atnākšanu Valsts asinsdonoru centrs (VADC) uz aukstā laika periodu pārtrauc mobilā autobusa izbraukumus pie donoriem un aicina uzņēmumus aktīvi iesaistīties asins krājuma papildināšanā, organizējot Donoru dienas savā uzņēmumā.

No 23. janvāra VADC pārtrauc mobilā autobusa izbraukumus. 2017. gada laikā no visām ziedošanas reizēm 24% asinis ziedotas tieši mobilā autobusa izbraukumos. Lai izbraukumu atcelšana neiespaidotu asinis krājumu, VADC lūdz uzņēmumus aktīvi iesaistīties asins krājuma papildināšanā, organizējot Donoru dienu sava uzņēmuma vai biroju kompleksa telpās.

Lai izbraukums būtu veiksmīgs, iepriekš būtu ieteicams apzināt tos darbiniekus, kuri vēlas ziedot asinis. Ieteicams, lai potenciālo donoru skaits pārsniegtu trīsdesmit. Ja uzņēmums ir mazāks un potenciālo donoru skaits neliels, var uzaicināt pievienoties vēl citus, iespējams, Donoru dienas akcijā vēlēsies iesaistīties Jūsu sadarbības partneri vai biroju kompleksā esošie uzņēmumi. VADC darbinieki izvērtēs, vai birojā ir asins procedūrai atbilstošas telpas. Ja biroja telpas nav atbilstošas, uzņēmējs Donoru dienu var organizēt biroju kompleksā vai blakus esošo uzņēmumu telpās, piemēram, konferenču zālēs vai uzgaidāmajās telpās.

Asins ziedošana uzņēmumā ir ne tikai sociāli atbildīgs darbs, bet arī lieliska iespēja saliedēt kolektīvu, iedrošināt citus paveikt labu darbu, kā arī iespēja saņemt papildus brīvdienu. Izbraukumu savā darbavietā var organizēt, zvanot VADC izbraukumu projektu vadītājai Sabīnai Teicānei: tālr. 67471474; mob.

Jāņem vērā, ka asinis var ziedot 18 līdz 65 gadus veci, veseli cilvēki. Svaram jābūt ne mazākam par 50 kilogramiem. Pirms asins nodošanas speciālisti iesaka lietot veselīgu uzturu, kā arī daudz šķidruma. Asins nodošanas dienā un dienu pirms nav ieteicams ēst treknus ēdienus un lietot alkoholu. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt! Noteiktu laika periodu asinis nedrīkst ziedot arī personas, kuras apmeklējušas valstis ar pastāvīga saslimšanas riska faktoru, šo valstu karti var aplūkot šeit. Būtisks priekšnosacījums: neēdis cilvēks nedrīkst ziedot asinis, tādēļ dienā, kad iecerēts ziedot asinis, noteikti brokastīs jāietur vismaz viegla maltīte.