Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu slimnīcas vadītājs bažījas par slimnīcas nākotni

© F64

Neskaitot papildu finansējumu mediķu atalgojumam, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) līgums ar Nacionālo veselības dienestu par valsts veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu pēc apjoma ir līdzvērtīgs iepriekšējam gadam, un "tas raisa bažas", paziņoja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Ābols sacīja, ka finansējuma piešķiršana mediķu atalgojuma palielināšanai bija ļoti nepieciešams lēmums, tomēr slimnīca ļoti gaida arī nākamos soļus, proti, tarifu izmaiņas, kas nodrošinātu universitātes slimnīcu ilgtspējīgu attīstību.

Ābola skatījumā, finansējumam saglabājoties nemainīgam, attīstības potenciāls Bērnu slimnīcas budžeta ietvaros turpinās mazināties. "Algu fonds veido teju 70% no slimnīcas izdevumiem, tāpēc ietaupīšanas iespēja uz pārējo izdevumu rēķina ir visai ierobežota. Lai arī ik dienu meklējam efektīvus risinājumus esošā budžeta racionālākajai izlietošanai, ar tiem grūti kompensēt augošās izmaksas, kas nav atkarīgas no slimnīcas lēmumiem," apgalvoja slimnīcas vadītājs.

Pēc slimnīcas vadītāja paustā, jau 2017.gadā slimnīca saskārās ar virkni jaunu tēriņu vai sadārdzinājumu, salīdzinot ar 2016.gadu, un šobrīd 2018.gada prognoze izskatoties "vēl šaubīgāka", jo nāk klāt izdevumi stingrākām ugunsdrošības prasībām, higiēnas un pretepidēmiskajām prasībām, kā arī aug pakalpojumu preču un pakalpojumu cenas.

Pēc Ābola paustā, neesot arī zināms, cik papildus līdzekļu būs jānovirza, ieviešot viltoto zāļu direktīvas prasības vai nodrošinot BKUS procesu un sistēmu atbilstību personas datu drošības direktīvai. Paralēli norit arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu apgūšana Gaiļezera novietnes integrācijai, taču, būvniecības cenām sadārdzinoties, papildus līdzekļi jāmeklē pašas slimnīcas budžetā.

Ābols norādīja, ka visas šīs ārējās vides inducētās izmaiņas pagaidām nav izdevies iekļaut slimnīcai piešķirtajā finansējumā. "Stājies spēkā arī jauns regulējums medicīnas ierīču tehniskajai uzraudzībai. Lai vēl vairāk pilnveidotu Pacientu drošības procesus, arvien striktāk sekojam līdzi medicīnas ierīču apkopju un tehniskās uzraudzības prasībām, kas veido papildu izdevumus. Mūsu tehnoloģiskais parks ir sasniedzis vidēji septiņu gadu vecumu, taču nav bijusi iespēja uzkrāt pietiekamus līdzekļus tā atjaunošanai, - risinājums jārod nākamo trīs gadu laikā," uzsvēra slimnīcas vadītājs.

Viņaprāt, kaut arī slimnīca ir ļoti priecīga par piešķirtajiem līdzekļiem atalgojuma palielināšanai, viegls šis gads nebūs. "Universitātes slimnīcai kā flagmanim bērnu veselības aprūpē būtu nepieciešami līdzekļi jaunu metožu attīstīšanai un tehnoloģiju ieviešanai - to šobrīd atļauties varam ļoti ierobežotā apjomā," teica Ābols.