Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Brigmanis: Ratificējot Stambulas konvenciju, Latvija atbalstīs viendzimuma ģimenes

© F64

Stambulas konvencijas ratificēšana būtu liels solis ceļā uz ģimeņu, kurās ir divi tēvi vai divas mātes, akceptēšanu, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš apliecināja, ka ZZS pozīcija Stambulas konvencijas jautājumā ir skaidra, proti, politiskais spēks tās ratificēšanu neatbalsta un negrasās savu viedokli šajā jautājumā mainīt. "Priekš manis un ZZS atbildes ir skaidras. Mēs šo konvenciju neatbalstām," izteicās politiķis, piebilstot, ka ZZS gan pēc būtības neiebilst pret konvencijas daļu, kurā pausts nosodījums vardarbībai pret sievietēm.

Brigmanis skaidroja, ka Stambulas konvencija faktiski sastāv no divām daļām - viena daļa ir par vardarbības pret sievietēm izskaušanu, bet otra daļa ir par dzimuma lomas samazināšanu ģimeniskās attiecībās. Pēc viņa teiktā, šīs konvencijas otrā daļa varētu izšķirt, "vai mēs mainām visus priekšstatus un uzskatus par dzimumu kā tādu (..), vai mēs Latvijā perspektīvā ejam uz viendzimuma laulībām, (..) vai mēs spriežam par to, ka pāros, kuros ir divas mātes vai divi tēvi, tiek audzināti bērni".

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs uzskata, ka Stambulas konvencijas ratificēšana būtu nozīmīgs solis tuvāk tam, ka nākotnē Latvijā varētu tikt akceptētas viendzimuma attiecības, bet tas viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam neesot pieņemami.

Jautāts, vai šāda ZZS pozīcija nebūs kā ķīlis koalīcijas sdarbā, Brigmanis atbildēja, ka valdību veido dažādi politiskie spēki ar nedaudz atšķirīgām nostājām un pārliecībām, un katram no tiem ir sava loma politiskajā spektrā.

Kā ziņots, pagaidām no valdošās koalīcijas frakcijām tikai "Vienotība" atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju, liecina politiķu paustais.

Ministru kabineta komitejas sēdē aizvadītajā pirmdienā bija iecerēts skatīt likumprojektu, ar kuru Latvija apstiprinātu Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju, tomēr jautājuma izskatīšana jau atlikta.

Valsts kancelejas pārstāve Sabīne Spurķe aģentūrai LETA teica, ka jautājuma izskatīšana atlikta, ņemot vērā tā sarežģītību. "Nepieciešamas vēl papildus konsultācijas un izpēte, jo ministriju paustā informācija ir pretrunīga," piebilda Spurķe.

Neratificēt Stambulas konvenciju Saeimā pārstāvētās partijas mudinājis Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kurš sola arī turpmāk parlamentā lobēt šādu baznīcas viedokli. Kā aģentūra LETA noskaidroja Katoļu baznīcā, Stankeviča ieskatā problēma Stambulas konvencijas kontekstā rodas, sākot iedziļināties, kas tiek saprasts ar vārdu "vardarbība". "Piemēram, vai par vardarbību tiešām ir uzskatāma ārsta atteikšanās veikt abortu?" vaicāja arhibīskaps, piebilstot, ka Eiropas Parlaments pērn pieņēma rezolūciju, no kuras šāds skatījums izriet. "Bet palūkosimies uz otru sievieti - ārsti. Vai piespiest viņu pretēji savai reliģiskajai pārliecībai izdarīt abortu, tas ir, nogalināt mazu neaizsargātu dzīvību nav vēl lielāka vardarbība?" pauda Stankevičs.

LETA jau ziņoja, ka Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar citām ministrijas sagatavoja likumprojektu, kas paredz, ka Latvija ratificē Stambulas konvenciju. Latvija konvenciju parakstīja 2016.gada 18.maijā. Tagad likumprojekts saskaņots ar visām ministrijām, izņemot Dzintara Rasnača vadīto Tieslietu ministriju.

LM uzsver, ka Stambulas konvencija aizstāv gan vīriešus, gan sievietes, gan bērnus. Konvencijas veidotāji īpaši uzsvēruši ne tikai vardarbību pret sievietēm, bet arī vardarbību ģimenē kopumā, jo konvencijas dalībvalstis atzīst, ka arī vīrieši un zēni nereti tiek pakļauti vardarbībai. Konvencija nekādā veidā neietekmē viendzimuma laulību legalizēšanu, dzimuma maiņas regulējumu vai citu dzimumu jaunradīšanu. Konvencijas tvērums ir stingri ierobežots un skar tikai vardarbības novēršanas aspektus. Konvencijā noteiktās definīcijas nav piemērojamas citās dzīves jomās.