Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valters Frīdenbergs: Latvijā vēža slimnieks nereti jūtas bez vainas vainīgs

© Ekrānšāviņš no video

Kopš pērnā gada decembra mūziķis un LTV raidījuma “Gudrs, vēl gudrāks” vadītājs Valters Frīdenbergs ārstējas Berlīnē. Nesen viņu apciemoja LTV žurnāliste Aija Kinca, lai uzzinātu, kā Valteram klājas.

Raidījumam "Aculiecinieks" mūziķi atklāj, ka ārsti ir optimistiksi noskaņoti, ka viss būšot kārtībā, kā arī atzīst - ļoti viņam gribas mājās.

Sarunā arī tiek taujāts par secinājumiem saistībā ar Latvijas medicīnu un veselības aprūpes sistēmu. Valters norāda, ka, viņaprāt, sistēmā viss nav sakārtots līdz galam.

"Citādāk nebūtu tik daudz un tik dažādās jomās problēmas, ne jau tikai onkoloģijā. Labi, man ir saziedota nauda šim posmam, bet es esmu tikai viens no! Un tādu kā es ir ļoti, ļoti daudz.”

Mūziķis stāsta, ka Vācijā atšķiras arī mediķu attieksme. Latvijā vēža slimnieks nereti jūtas bez vainas vainīgs. Viņam tā liek justies.

“Vācijā es neesmu dzirdējis nevienu nopūtu, neesmu redzējis nevienu pārgrieztu skatienu, kad tu esi ko pajautājis. Latvijā es esmu saskāries ar tādām lietām, kad medicīnas personāls …kad tu jautā, skatās - ko tu jautā? Kāpēc tu man jautā? Šeit tā nav. Šeit cenšas palīdzēt pat vismazākajā sīkumā.” Piemēram, Vācijā medicīnas māsas vienmēr ienāk atvadīties, kad beidz maiņu, pavaicā, vai nevajag vēl kādu palīdzību, pirms iestājas nakts miers.