Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS. Aija Kinca: Valters ir cīnītājs

© Ekrānšāviņš no video

Emocionālā gaisotnē «Arēnā Rīga» norisinājās labdarības lielkoncerts «Mūzika & dzīvība. Vienoti par iespēju!», kura laikā tika saziedoti 110 214 eiro, kas palīdzēs nodrošināt ārstēšanās gaitā finansiālu atbalstu 30 onkoloģijas slimniekiem. Pirms kāda laika tika saziedota arī nepieciešamā summa mūziķim un raidījumu vadītājam Valteram Frīdenbergam, lai viņš varētu sākt ārstniecības kursu Vācijā, Šaritē klīnikā. Valters visiem koncerta vērotājiem sūtīja video sveicienu no Berlīnes, kur viņam paredzēti trīs ķīmijterapijas kursi ar cilmes šūnu transplantāciju.

Šaritē klīnikā līdz pavasara beigām

Pie Valtera Berlīnē pirms labdarības koncerta viesojās Latvijas Televīzijas žurnāliste Aija Kinca, kas veidoja «Panorāmas» sižetu par Valtera ārstēšanās gaitu: «Liekas, ka visas zvaigznes tik labi bija sastājušās, ka varējām pirms labdarības koncerta izstāstīt un parādīt, kā Valteram klājas. Viņam bija četru dienu pauze no slimnīcas, kuras laikā viņu sastapām. Ar operatoru Raivo Freimani agrā rīta stundā lidojām uz Berlīni, kur, nonākuši «Tegel» lidostā, kāpām autobusā un braucām uz vienu no Šaritē klīnikas korpusiem, kas atrodas ārpus pilsētas un kur arī ārstējas Valters. Ierodoties klīnikā, mums pretim nāca mazs, ruds kaķēns, kas mīļojās ar visiem atnācējiem. Satiekot Valteru, sapratām, ka, lai arī viņš iet cauri smagam ārstēšanās posmam, ar viņu viss ir kārtībā.

Valteru mierīgu dara arī fakts, ka ārstēšanai nepieciešamā summa līdz pavasarim - 132 220 eiro - ir samaksāta. Valteram vajadzētu vasaras sākumā būt mājās Latvijā ar ļoti labu izrakstu no slimnīcas. Tagad ir jautājums par viņa paša cilmes šūnu spēju cīnīties. Taču viens ir skaidrs, ka Valters ir cīnītājs. Esot tur, radās vēl lielāka pārliecība par viņa spēkiem. Aizvedām no Rīgas ciemakukulī rupjmaizi un lasāmvielai - dažnedažādus žurnālus. Viņš ļoti seko līdzi tam, kas notiek Latvijā,» par ciemošanos pie Valtera stāsta Aija Kinca. Viņa zina teikt, ka operācija Valteram nav paredzēta. Būs tikai trīs ķīmijterapijas kursi. «Šobrīd ir pirmais ķīmijterapijas kurss ar cilmes šūnu pārstādīšanu, kas arī ir visdārgākais process. Tātad cilmes šūnas tiek paņemtas no organisma, attīrītas un atliktas atpakaļ,» stāsta Aija.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv