Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Izvērtē elektrotīkla pieslēguma jaudu un samazini kopējās izmaksas par elektrību!

© Publicitātes foto

Optimālas pieslēguma jaudas izvēle ir iespēja samazināt savas izmaksas par sadales sistēmas pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponenti. Kopš šā gada 1. janvāra ir stājušās spēkā izmaiņas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātās obligātā iepirkuma komponentes (OIK) galalietotājiem, un arī tās apmērs lielā mērā ir atkarīgs no klientu objektos esošās elektrotīkla pieslēguma jaudas. Līdzīgi kā maksājumu par sistēmas pakalpojumiem, arī kopējo maksājumu par OIK veidos divas daļas: mainīgā daļa (OIK) būs atkarīga no patērētās elektroenerģijas, bet fiksētā daļa (jaudas komponente) – no sprieguma pakāpes un pieslēguma tehniskajiem parametriem. Lai salīdzinātu OIK apmēru pirms un pēc izmaiņām, AS Enerģijas publiskais tirgotājs mājaslapā www.eptirgotajs.lv ir pieejams ērts un vienkārši lietojams informatīvs rīks – OIK kalkulators.

Izmaksas par sadales sistēmas pakalpojumiem un OIK ietekmē gan elektroenerģijas patēriņš, gan tas, cik efektīvi klienti izmanto savus elektrotīkla pieslēgumus un to jaudu. Efektīva elektrotīkla jaudu lietošana ir iespēja samazināt izdevumus par elektrību. To ir izpratuši gan mājsaimniecības, gan uzņēmumi, tādēļ arī šobrīd klienti turpina rūpīgi izvērtēt nepieciešamo elektrotīkla jaudu. Kopš sistēmas pakalpojumu tarifu apstiprināšanas 2016. gadā, AS Sadales tīkls kopumā ir saņēmusi 46 tūkst. pieteikumu jaudas samazināšanai, un arī šobrīd ik nedēļu uzņēmums saņem vidēji 160 klientu pieteikumu.

Ikvienam klientam jāizvērtē, vai mājsaimniecībā un uzņēmumā esošā elektrotīkla pieslēguma jauda ir atbilstoša elektroenerģijas lietošanas paradumiem. Jāpārskata elektroiekārtu izmantošanas biežums un ilgums, kā arī elektroiekārtu stāvoklis - vai tās ir energoefektīvas un nav bojātas. Nereti jau vēsturiski ir pieprasīts elektrotīkla pieslēgums ar jaudas rezervi, bet faktiski tā netiek izmantota, jo ikmēneša maksājums agrāk nebija saistīts ar pieprasītās jaudas apjomu, bet gan norēķini notika pēc faktiski patērētā elektrības daudzuma. Mainot sadales pakalpojumu tarifu struktūru, kā arī ieviešot OIK jaudas komponenti, situācija ir mainījusies. Uzņēmumi, kuriem savos pieslēgumos ir lielas jaudas rezerves, tiek mudināti pārskatīt to nepieciešamību.

Ir uzņēmumi, kas savā darbā izmanto inovatīvas tehnoloģijas, veic iekārtu nomaiņu un modernizāciju, bet aizmirst par pieslēguma jaudas optimizēšanu. Izmantojot energoefektīvas iekārtas un inovatīvas tehnoloģijas, mainās arī faktiski nepieciešamās elektrotīkla pieslēguma jaudas apjoms. AS Sadales tīkls iesaka rūpnīcām un uzņēmumiem rekonstrukcijas, modernizācijas vai cita veida izmaiņu gadījumā padomāt arī par elektroenerģijas pieslēgumu jaudas iespējamām izmaiņām. Ir gadījumi, kad uzņēmums jau sen varēja nemaksāt par neizmantoto jaudu.

Gadījumos, ja nav iespēju būtiski samazināt pieprasītā pieslēguma jaudu, pastāv dažādi risinājumi, kā pārkārtot ražošanas ciklus, piemēram, elektroenerģiju patērējošās darbības veikt secīgi, nevis vienlaikus.Daudziem uzņēmumiem darba laiks ir tikai astoņas stundas un darbības procesi tikai dažu brīdi prasa lielu jaudu, piemēram, iekārtu ieslēgšanās brīdī, līdz ar to uzņēmumi var izvērtēt iespējas pārkārtot esošo sistēmu, jo ne jau visām iekārtām ir jāieslēdzas vienlaikus - to var darīt pakāpeniski. Pat birojiem, ja visus datorus ieslēgtu vienā laikā, būtu nepieciešama daudz lielāka pieslēguma jauda. Katrs gadījums ir individuāls, taču uzņēmumiem, izvērtējot savu elektrotīkla pieslēguma jaudu un reālo elektrības patēriņu, ir iespējas ietaupīt un nepārmaksāt. AS Sadales tīkls iesaka uzņēmumiem ļoti rūpīgi izvērtēt, cik liela elektrotīkla jauda ir nepieciešama, lai varētu pilnvērtīgi strādāt, bet lieki nemaksātu par pieprasītā pieslēguma uzturēšanu. Ar mūsdienu tehnoloģijām var izmērīt maksimālās slodzes un, vadoties no tām, uzzināt, kāda būs optimālā vajadzīgā pieslēguma jauda.

Samazināt izmaksas par sadales sistēmas pakalpojumiem un OIK klienti var arī, apvienojot savā īpašumā esošos pieslēgumus un elektroenerģijas skaitītājus. Piemēram, zemnieku saimniecībās, kur ir atsevišķs elektrības pieslēgums mājai, saimniecības ēkai, pagrabam vai garāžai, pieslēgumus var apvienot un uzlikt vienu kopēju elektroenerģijas skaitītāju. Bet, ja klienti savos objektos elektroenerģiju nelieto vai lieto to ļoti maz, klienti var izvērtēt, vai šajos īpašumos elektroenerģijas piegāde nākotnē viņiem būs nepieciešama.

Izvērtēt faktiski nepieciešamo elektrotīkla pieslēguma jaudu AS Sadales tīkls iesaka arī uzņēmumiem, kuri plāno paplašināties un vēlas palielināt esošā elektrotīkla pieslēguma jaudu. Bieži vien, pārrunājot ar klientu un rūpīgi izanalizējot konkrēto situāciju, izrādās, ka jaudu palielināšana nemaz nav nepieciešama vai jauda faktiski ir nepieciešama mazāka, nekā klients to ir pieprasījis. Piemēram, klients, iesniedzot pieteikumu jauna elektrotīkla pieslēguma ierīkošanai, pieprasīja 4 MW (megavati) lielu elektrotīkla jaudu, savukārt, kad klients rūpīgi aprēķināja plānoto elektrotīkla noslodzi, atklājās, ka faktiski ir nepieciešams 1,8 MW liels elektrotīkla pieslēgums, līdz ar to samazinājās pieslēguma ierīkošanas izmaksas. Turklāt, precīzi aprēķinot nepieciešamo elektrotīkla jaudu, klients īsākā laikā var atgūt pieslēguma ierīkošanā ieguldītos līdzekļus, jo, klientiem, kuri izbūvē elektrotīkla pieslēgumus ar strāvas lielumu virs 100 A un efektīvi lieto elektrotīkla jaudu, piecus gadus ir iespēja maksāt par sadales pakalpojumu tarifu komponenti, kurai tiek piemērots koeficients 0,5, tādējādi atgūstot pieslēguma ierīkošanā ieguldītos līdzekļus. Vienlaikus samazināsies ikmēneša izdevumi par pastāvīgi nodrošināto elektrotīkla jaudu, kas pieslēgumam ar jaudu 4 un 1,8 megavati būtiski atšķiras.

Par energoefektivitāti un efektīvu elektrotīkla jaudu izmantošanu var rūpēties arī mājsaimniecības - klienti var vienlaikus ieslēgt elektrisko plīti un gatavot ēst, ielikt mazgāties traukus vai veļu, bet var to darīt arī pakāpeniski - vispirms pagatavot ēst, tad nomazgāt traukus un pašā vakarā ieslēgt veļasmašīnu. Tas būtiski samazinās nepieciešamo elektroenerģijas jaudu. Dažādi ieteikumi efektīvai elektrības lietošanai ir pieejami AS Sadales tīkls mājaslapā www.sadalestikls.lv.

***

ŅEM VĒRĀ!

• Samazināt kopējās izmaksas par elektroenerģiju klienti var, ne tikai atsakoties no nevajadzīgās elektrotīkla pieslēguma jaudas, bet arī izvēloties atbilstošāko sadales sistēmas pakalpojumu tarifu plānu vai izdevīgākos elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumus.

• Nepieciešamā elektrotīkla pieslēguma jauda ir atkarīga no tā, cik un kādas jaudas elektroiekārtas tiek darbinātas vienlaikus un kādas elektroiekārtas plānots iegādāties un lietot nākotnē.

• Jo vairāk un jaudīgākas elektroiekārtas tiek lietotas vienlaikus, jo lielāka elektrotīkla jauda ir nepieciešama.

• Savā objektā esošo elektrotīkla pieslēguma jaudu var uzzināt, sazinoties ar savu elektroenerģijas tirgotāju, apskatot savstarpējo līgumu ar savu tirgotāju vai sazinoties ar AS Sadales tīkls klientu servisu. Esošā pieslēguma fāžu skaits ir norādīts arī uz elektroenerģijas skaitītāja.

• Kā papildrīku nepieciešamās jaudas aprēķināšanai var izmantot AS Sadales tīkls mājaslapā www.sadalestikls.lv pieejamo Slodzes aprēķināšanas kalkulatoru un Efektīvās atļautās slodzes kalkulatoru, kas palīdzēs veikt aprēķinus. Saņemt konsultāciju var, sazinoties ar tirgotāju vai AS Sadales tīkls, sūtot e-pastu uz st@sadalestikls.lv vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8403.

• Ja elektrotīkla pieslēguma jauda ir par lielu, jūs varat to samazināt, tādējādi samazinot kopējās izmaksas par elektrību.

• Jaudas samazināšana ir bezmaksas pakalpojums, tomēr lēmums par elektrotīkla jaudas izmaiņām savā īpašumā vai uzņēmumā katram klientam jāpieņem pašam.

• Pieteikumus klienti var iesniegt savam elektroenerģijas tirgotājam vai elektroniski AS Sadales tīkls klientu portālā www.e-st.lv.