Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā atklāti vairāk nekā 80 salmonelozes gadījumi

© F64

Līdz 6.februārim Latvijā reģistrēti 87 salmonelozes gadījumi, kurus izraisījuši "Salmonella Typhimurium" vai B grupas salmonella, tostarp 82 gadījumos saslimšana konstatēta bērniem, liecina Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apkopotie dati.

Līdz 2.februārim Latvijā tika reģistrēts 61 salmonelozes gadījums, kas nozīmē, ka gadījumu skaits četru dienu laikā pieaudzis par 26.

Rīgā un Rīgas reģionā reģistrēti 86 gadījumi, bet viens gadījums bijis Kurzemes reģionā. Veicot saslimušo bērnu vecāku aptauju, noskaidrots, ka slimības simptomu parādīšanās laiks ir 10. janvāris un vēlāk," norāda SPKC.

Salmonelozes uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka no 82 bērniem divi bērni neapmeklēja bērnu iestādes, pārējie 80 inficētie bērni apmeklēja izglītības iestādes, tostarp 65 bērni apmeklēja 13 iestādes, kuras vieno kopīgs ēdināšanas tīkls - "Kindercatering". Salmonelozes gadījumi, kas tika reģistrēti citās bērnu iestādēs, epidemioloģiski nav saistīti ar ēdināšanu tajās, jo šie gadījumi ir sporādiski.

SPKC norāda, ka salmonelozes uzliesmojuma epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Pērn pēdējā ceturksnī Latvijā tika reģistrēti tikai astoņi "Salmonella Typhimurium" izraisītie salmonelozes gadījumi.

Kā ziņots, pārtikas piegādātājs SIA "Kindercatering", iespējams, atkārtoti izraisījis salmonelozes uzliesmojumu vairākās Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Šis uzņēmums salmonelozes uzliesmojumā tika vainots jau 2016.gada septembrī un šī gada janvārī prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu uzņēmumam.

Toreiz uzņēmuma sniegto ēdināšanas pakalpojumu rezultātā ar baktēriju "Salmonella enteriditis" tika inficēti 94 bērni un trīs pieaugušie 13 izglītības iestādēs, tādējādi tika izraisīta epidēmija.

SIA "Kindercatering" reģistrēts 2012.gada oktobrī. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Ēriks Frīdenbergs-Kalniņš, bet prokūrists Rihards Frīdenbergs-Kalniņš. Uzņēmuma apgrozījums 2016.gadā bija 506 240 eiro, bet zaudējumi - 26 463 eiro.