Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts policijai trūkst darbinieki; vidējā alga zemāk atalgotajiem policistiem - 682 eiro

© F64

Valsts policija (VP) jau drīzumā plāno sagatavot ierosinājumu par atalgojuma palielināšanu zemāk atalgotajiem policistiem, piemēram, ceļu policistiem un patruļpolicistiem, šodien žurnālistiem paziņoja VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Patlaban vidēji mēnesī VP patruļpolicijas kārtībnieks pēc nodokļu nomaksas saņem 682 eiro, Ceļu policijā jaunākais inspektors - 724 eiro, Speciālo uzdevumu bataljona jaunākais inspektors 828 eiro, bet operatīvais darbinieks-vecākais inspektors 1128 eiro. Kriminālpolicijas izmeklētājs vidēji mēnesī "uz rokas" saņem 1073 eiro.

Ķuzis atgādināja, ka 2017.gada janvārī stājās spēkā jaunā atalgojuma sistēma, taču tā savu mērķi sasniegusi tikai daļēji. 2016./2017.gadā jaunā sistēma paredzēja, ka vidēji darbinieks "uz rokas" saņem vismaz 100 eiro pieaugumu.

Ja uzlabotā atalgojuma sistēma stiprināja izmeklēšanas kapacitāti, tad šobrīd kārtībnieks un ceļu policists vidēji saņem vien pieminētos 682 eiro pēc nodokļu nomaksas, norādīja Ķuzis.

Kopumā pērn VP atalgojumam tērējusi lauvas tiesu no budžeta jeb 116 miljonus eiro, līdz ar to attīstībai un tehnoloģiju ieviešanai naudas palicis mazāk.

Lai arī pagājušā gadā VP budžets bija palielināts, Ķuzis gatavojot ministram iesniegšanai "skatījumu par to, kas un kā būtu jāmaina atalgojuma sistēmā viszemākajā mēnešalgu grupā".

"Atalgojuma sistēma sasniegusi savu mērķi daļēji, jo faktiski šie apakšējie amati neatbilst šodienas prasībām, kad ir inflācija un citi faktori. Pasaules prakse liecina, ka policista atalgojumam jābūt nedaudz augstākam nekā vidējai algai valstī. Februārī man jāiesniedz priekšlikumi ministram," norādīja Ķuzis.

Aptuvenu atalgojuma pieaugumu uz ko varētu cerēt ierindas policisti šobrīd Ķuzis nevēlējās minēt, jo publiski nosaucot kādu summu, nebūs korekti, ja tā beigās mainīsies.

Ķuzis šodien savā prezentācijā arī norādīja, ka šobrīd dienestā VP trūkst 13% likumsargu. Ja pērn pieņemti 243 policisti, tad dienestu pametuši 375 likumsargi. Lielākais darbinieku trūkums vērojams speciālo objektu pārvaldē un Ceļu policijā.

Ņemot vērā noziedzības līmeņa stabilizēšanos, šādu rādītāju var uzskatīt par normālu, lai gan arī "nevarot teikt, ka ir ļoti labi".

"Es uzskatu, ka policija attīstās, policija pārveidojas. Policijas galvenais uzdevums ir saprast, ka būs rīt un atbilstoši tam veidot struktūru, uzbūvi un funkcijas," norādīja Ķuzis.