Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvija pērk ļoti dārgas un labas raķetes, izmaksas mērāmas miljonos

LĪGUMA PARAKSTĪŠANĀ aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis ar EuroSpike pārstāvjiem Gunteru Laueru un Arie Lapidotu noslēdz grandiozu darījumu. 108 miljoni eiro uz pieciem gadiem ar iespēju termiņu pagarināt. Cik iekārtu un cik raķešu Latvijai tiks piegādāts, ir militārs noslēpums © F64

Līdz šim Latvijas bruņoto spēku iepirktās kaujas mašīnas CVR(T) skeptiķi varēja apsaukāt par superdārgu statīvu 7,62 milimetru kalibram – nieka ložmetējam, bet jau tuvā nākotnē tās pārtaps ļoti jaudīgā un efektīvā ierocī. Vakar Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar uzņēmumu EuroSpike par rakešu sistēmu Spike iegādi.

Nav tāda mērķa, ko šī raķete nespētu satriekt. Arī tankus ar 70 milimetru biezām bruņām. Uzliekot šo ieroci uz kāpurķēžu bruņu mašīnām CVR(T), tiek panākta lieliska mobilitāte un kaujas jauda.

Kaujas gaitas maiņai

Raķetes ir ļoti dārgas. Dažādos avotos minēti gan simt tūkstoši eiro, gan 250 tūkstoši. Palaišanas iekārtas cena - ap miljonu. Tāpēc tās praksē izmanto tikai pret tādiem mērķiem, kuru satriekšana var nozīmīgi mainīt kaujas gaitu. Pateicoties videosignālam un termālajai kamerai, trāpa nekļūdīgi. Uzlido augstu gaisā un mērķi satriec no augšas. Taču šaut ar to pa krūmā sēdošu kājnieku bariņu būtu liela izšķērdība.

Raķešu sistēmas modifikācijas atšķiras. Ir tādas, kur darbības rādiuss ir 1,5 kilometri, ir arī 4, 8 un 25 kilometri. Aizsardzības ministrija, pērn prezentējot mehanizācijas projektu, norādīja, ka CVR(T) modelis Spartan jeb latviskotajā variantā Pērkons tiks aprīkots ar četru kilometru darbības rādiusa raķešsistēmu. Iekārtu iespējams gan stacionāri piemontēt mašīnai, gan nest uz muguras, līdzīgi kā granātmetēju. Latvija iepirks dažādas.

Spike + CVR(T)

Aizsardzības ministrija norāda, ka pašlaik Izraēlā ražotās prettanku raķešu sistēmas Spike ir viens no modernākajiem sava profila ieročiem pasaulē. «Spike sistēmas sastāv no ceturtās un piektās paaudzes elektrooptisko raķešu sistēmām, kas nodrošina augstu trāpījuma precizitāti un spēj iznīcināt dažāda veida bruņutehniku, tajā skaitā kaujas tankus. Spike sistēmā iebūvētā datu pārraides sakaru funkcija starp raķeti un vadības palaišanas iekārtu ļauj iekārtas operatoriem palikt pretiniekam neredzamiem un neaizsniedzamiem, tajā pašā laikā saglabājot pilnīgu kontroli pār izšautajām raķetēm.»

Ar tām var šaut gan pa tiešā redzamībā esošiem mērķiem, gan pa tādiem, kas nav redzami. Pēc mērķa norādes raķete spēj darboties autonomi. Tas nozīmē, ka apkalpe pēc vajadzības var nekavējoties mainīt pozīcijas vai pārlādēt ieroci.

Atzinīgi par šo iepirkumu izsakās militārais eksperts, atvaļinātais kapteinis Mārtiņš Vērdiņš: «Šīs ir dārgas un ļoti labas raķetes. Bet CVRT plus Spike - tas jau ir iespaidīgi!» Vieglās un mobilās bruņumašīnas kopā ar tik jaudīgu ieroci Latvijas apstākļiem esot ļoti efektīva kombinācija. Vienīgā piebilde, ka vajadzīgi arī disciplinēti karavīri, lai nešauj pa zvirbuļiem. Lielo izmaksu dēļ.

Daļa naudas atgriezīsies

Spike sistēmas tiek izmantotas 28 valstu bruņojumā, arī Latvijas rīcībā dažas ir. Tagad būs daudz. Cik iekārtu un raķešu plānots iepirkt, precizēts netiek, taču līguma kopējā summa ir iespaidīga. 108 miljoni eiro. Daļēji tā ietilpst 249,5 miljonu vērtajā mehanizācijas projektā.

Vakar, parakstot līgumu, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis šo novērtēja kā vienu no nozīmīgākajiem iepirkumiem Latvijas kaujas spēju nostiprināšanai. Vismaz tikpat svarīgu kā mehanizācijas projekts. Jāatgādina, ka no Lielbritānijas tiek iepirktas pilnībā atjaunotas bruņu mašīnas uz kāpurķēdēm. Decembra beigās bija piegādātas 73 no kopumā 123 plānotajām, un daļa tiks aprīkota ar Spike sistēmām.

Būtiski, ka raķetēs ieguldītā nauda, iespējams, stiprinās arī Latvijas tautsaimniecību, daļēji tajā atgriežoties. «Ticu, ka mūsu pašu uzņēmējiem būs iespēja iesaistīties šā līguma darbībā,» pavēstīja ministrs Bergmanis. Šobrīd pieci pašmāju uzņēmumi ir izturējuši atlasi, lai varētu startēt šajā darījumā kā apakšuzņēmēji - elektronisko komponenšu piegādātāji. Latvijas drošības un aizsardzības industriju federācijas vadītāja Elīna Egle atzīst, ka šī ir izdevība nokļūt eksporta tirgos. Ja labi saražosim Latvijas vajadzībām, varēsim ražot sastāvdaļas arī citām valstīm paredzētajām ieroču sistēmām.