Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Dzīvē notiek arī tā! Latviešu bēgļu mazdēls no ASV ieradies sargāt Latviju

Burvju ģimene, pirms došanās bēgļu gaitās. © stripes.com

ASV gaisa spēku seržantam Braienam Burvim izvietošana Baltijā ir īpašāka nekā citiem karavīriem - viņam tā ir atgriešanās, ziņo militārais portāls Stripes.

Burvja vectēvs Fricis, ar vecmammu un onkuļiem, Otrā pasaules kara laikā pameta dzimto Priekuli, lai izbēgtu no izsūtīšanas uz Sibīriju, dodoties cauri kara skartajām Poliju un Vāciju. Mitinoties kāda vācu ciematā, Fricis palīdzējis ASV armijai ar tulkošanu, līdz viņi paši nonāca Amerikā, sākot dzīvi latviešu kopienā Ohaio štatā. Burvju ģimene tur dzīvo arī šodien.

Tagad, 80 gadus vēlāk, viņš ir ieradies savā etniskajā dzimtenē, lai stiprinātu tās drošību. Viņš, kopā ar Ohaio Gaisa drošības spēkiem, sāka savu misiju Baltijāšī gada janvārī.

''Ir tik forši būt daļai no kā lielāka, un aizsārgāt konkrēti šo reģionu, kas ir manu senču un kultūras dzimtene,'' sacīja Burvis. ''Mana ģimene priecājas, ka esmu šeit un viņuprāt es patiešām sargāju šo vietu.''

''Es savam tētim teicu, ka vēlos apciemot mūsu radiniekus Latvijā, un viņam sāka tecēt asaras. Viņam tik ļoti daudz nozīmē, ka daru to paša vēlmes dēļ,'' stāsta Burvis, kuram bērnībā daudz stāstīts par to, kāpēc vecvecāki kļuva par bēgļiem. ''Ir neticami būt šeit. Šī ir manu senču dzimtene un vieta, kur mana ģimene gandrīz gāja bojā. Bija brīnums, ka mans tēvs vispār piedzima un, ka es tagad esmu šeit.''

Braiens Burvis - trešais no kreisās. / stripes.com

Burvis, kurš ir munīcijas eksperts, sazinājās ar Rīgā dzīvojošajiem radiniekiem, tos visbeidzot apciemojot. ''Tagad mēs tiešām esam atjaunojuši sakarus un komunicējam katru dienu. Ģimenei ir tiešām milzīga nozīme latviešu kultūrā,'' stāsta latviešu izcelsmes amerikānis, kurš cer aizvien pastiprināt saikni ar šeit esošajiem tuviniekiem.