Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Krievvalodīgie atkal protestēs pret izglītību latviešu valodā; lūdz, lai atnāk arī jaunieši un bērni

© F64

Pēc nedēļas, 24.februārī, Esplanādē notiks kārtējā protesta akcija pret pāreju uz izglītību latviešu valodā, informēja Latvijas Krievu savienībā.

Protesta akcija tiks veltīta pirmās krievu skolas Latvijā 229.gadadienai. "Mums ir skaidri jāpaziņo - krievu skolai būt!" uzsvēra protesta organizatori, paužot viedokli, ka tā ir viņu kultūras vērtība, identitātes garantija un nacionālo tradīciju saglabāšana.

Ja iepriekšējās protesta akcijās organizatori uzsvēra, ka viņi nav aicinājuši piedalīties skolēnus, tad šoreiz viņi cer sagaidīt vecākus ar bērniem, kā arī krievu skolu audzēkņus.

Mītiņa laikā tiks vākti paraksti aicinājumam Valsts prezidentam, Saeimai, ANO, Eiropas Savienībai un UNESCO saglabāt un attīstīt krievu skolas Latvijā.

"Vairs nedrīkst sēdēt mājās, nedrīkst klusēt," uzsvēra organizatori.

Kā ziņots, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien lēma izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimā virzīt likumprojektus par pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolā.

Tāpat otrdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien noraidīja vairāk nekā 10 000 cilvēku parakstītu iniciatīvu Latvijā saglabāt bilingvālo izglītību.

Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma grozījumi paredz no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.