Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Sudraba vērdiņa ideja katram jaundzimušajam - cilvēku izlolota, valsts neatbalstīta

VĒSTURISKA DĀVANA. Projekta Simtgades bērni mērķis: lai katrs 2018. gadā dzimušais bērniņš saņem īpašu dāvanu komplektu – sudraba vērdiņu ozolkoka kastītē ar apsveikuma vēstuli Latvijas vārdā jaundzimušajam un viņa ģimenei © Publicitātes foto

Sudraba vērdiņš katram Latvijas simtgadē dzimušajam bērniņam – tādu mērķi izvirzījusi biedrības Nigestes amatniecības nams vadītāja Inguna Roga-Saulīte. Tā ir viena cilvēka iecere, kas nav saņēmusi simtgades naudas tūkstošus, toties ir iekarojusi cilvēku sirdis.

Vispirms bija ideja. Un nebija naudas. Tāpēc Inguna klauvēja pie daudzām durvīm, bet tikai dažas tapa atvērtas. Tur, kur bija dzirdīgas ausis, vajadzīgais finansējums 2018. gadā dzimušo bērnu lielajai dāvanai - sudraba vērdiņam - ir savākts. Līdz pagājušās nedēļas nogalei bija sagādāti 3707 sudraba vērdiņi. Vēl jāsagādā 18 293 sudraba naudiņas.

Inguna ir pārliecināta, ka šī tradīcija liecina par senču balsi, kas cilvēkos ierunājas, tāpēc jau 33 pašvaldības un ārzemju latviešu organizācijas ir atsaukušās ierosmei, un cilvēki zvana un raksta nepārtraukti. Viņi vēlas savam vai dzimtā ienākušajam bērniņam šo īpašo dāvanu. «Visu gadu cīnīsimies, lai tā notiktu,» viņa saka.

Kad Ingunai piedzima trešais puika un dzimtsarakstu nodaļā viņa saņēma grāmatu un dāvanu karti no bērnu preču veikala, māmiņa bija priecīga. Jauki, ka pašvaldība izrāda uzmanību. Atceras. Tomēr vienlaikus sirdī krimta sīka neapmierinātība, jo gribējās ko bērnam paliekošāku, personiskāku. Nebūt ne naudā vērtīgu, bet īpašu. Savam puikam viņa būtu gribējusi šādu dāvanu - sudraba vērdiņu ozolkoka kastītē.

Pagājušā gada nogalē Inguna tikās ar Inu Sniedzi no Mārcienas. Inas kundze vēlējās izstāstīt, ko viņai reiz uzticējusi māte, kam to vēstījusi mātes māte. Kad latvjiem dzimis bērniņš, viņam dāvājuši nospodrinātu sudraba gabaliņu, pēcāk, sudraba monētu. Tas bijis ziedoklis bērniņa labākai dzīvei. «Mūsu senči zināja, ko dara,» ir pārliecināta Inguna. Viņa meklējusi informāciju, vai tā tiešām bijis. Jā, bija. Un savā ziņā par šo tradīciju liecina tautasdziesma: Liec, Laimiņa, baltu ziedu, mazajā rociņā. Lai ir balta tā dzīvīte, kura būs jādzīvo.

Publicitātes foto

Mazais Jēkabs bija pirmais Madonā šogad dzimušais bērniņš, kurš saņēma savu simtgades dāvanu. Viņa māmiņa Elīna Zābere Neatkarīgajai atzīst, ka tobrīd jutusies pārsteigta. Nav zinājusi par tādu tradīciju Latvijas simtgades gadā. Šāda dāvana ir sajūtās dziļāka un patriotiska. Vērdiņš paliks dzimtā ar savu īpašo stāstu. Ingunas piemērs iedvesmojis arī Zāberu ģimeni. Tagad viņiem ir ģimenes projekts - visiem zēniem iestādīt pa ozolam, meitenēm - liepiņas. Ģimene priecājas par cilvēkiem, kuri uzsākuši tik sirsnīgu un patriotisku akciju.

Ekrānšāviņš no avīzes

Inguna stāsta, ka tūkstošiem cilvēku mēnesī viņai jautā, kā iegādāties sudraba vērdiņu. «Tas netiek pārdots, jo es uzskatu, ka svētību nevar nopirkt, bet to var dāvināt. Mēs nevaram pārliecināties, kura ģimene vērdiņu ir saņēmusi, ja kāds to nopērk, bet cits saņem kā dāvanu. Un ir arī vecāki, kuri nevar iegādāties. Kad biju slimnīcā ar trešo puikiņu, redzēju tādu māmiņu - viņai nebija naudas. Tāpēc vērdiņus netirgojam. Taču savas tautas bērniem mēs tos varam dāvināt. Tāds vērdiņš dzimtā turpinās dzīvot simts un divsimts gadu,» ir pārliecināta Inguna. «Kad es to sāku, nezināju, kāpēc. Tagad zinu, ka caur sudraba vērdiņu runā senču balss. Tikai tā augšām celsies Gaismas pils.»

Daugavpilī ar Simtgades bērnu projektu ir patiesi aizrāvušies. Daugavpilieši prognozē, ka šogad sagaidīs 900 bērnus nākam pasaulē, bet klusībā cer, ka būs vairāk. Tā būs dāvana Latvijai simtgadē. «Ceru, ka šogad Latvijā piedzims vairāk nekā 22 000 bērnu,» noteic Inguna. Vērdiņus un ozolkoka kastītes ražo Latvijas uzņēmumi. Tas ir Latvijas projekts. Simtprocentīgs.

KĀ ZIEDOT

Par iespēju ziedot projektam Simtgades bērni:

• https://www.nigeste.net/;

• https://www.ziedot.lv/davana-jaundzimusajiem-2862;

• https://www.perkamkopa.lv/lv/atlaizu-kupons/sudraba-kamolitis-ozolkoka-kastite/29827.