Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Uz gadu plāno atlikt nākamo soli e-veselībā: e-nosūtījumus

© Ekrānšāviņš

Veselības ministrija uz gadu plāno atlikt nākamo soli e-veselībā. No šā gada marta ģimenes ārstiem un ārstiem speciālistiem vajadzētu sākt elektroniski rakstīt arī nosūtījumus uz konsultācijām un izmeklējumiem, taču nu tas vismaz šajā gadā nenotiks.

Veselības ministrija skaidro: lai jaunu e-veselības pakalpojumu ieviešana norisinātos iespējami viegli gan pacientiem, gan ārstniecības iestādēm, Veselības ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos e-nosūtījuma pakāpenisku ieviešanu šā gada laikā. Vēl līdz šā gada novembra beigām ārsti e-veselības sistēmā sagatavoto nosūtījumu pacientam izsniegs papīra formātā. Tas samazinās papīra dokumentācijas apjomu veselības aprūpē un padarīs veselības aprūpes būtisku posmu caurskatāmāku. «Papildus plānojam paplašināt to personu loku, kas varēs strādāt e-veselības sistēmā, dodot viņiem tiesības darbam tieši ar e-nosūtījumu. Tie varētu būt ārstniecības iestāžu klientu un pacientu reģistratori,» stāsta Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders. Pakāpeniska e-nosūtījuma ieviešana ļaus pacientiem un ārstniecības iestāžu darbiniekiem laikus un pārdomāti pierast pie jaunā pakalpojuma lietošanas.

No šī gada obligāti e-veselības sistēmai bija jāpieslēdzas visām ārstniecības iestādēm, ģimenes ārstiem, aptiekām. Lai arī sistēmas darbība stabilizējusies, e-veselības ikdienas lietotāji atzīst, ka tā joprojām ir lēna, īpaši darba dienas vidū, tāpēc katru dienu ārstiem darbs «jāņem uz mājām», lai vēlos vakaros rakstītu e-receptes un e-darbsnespējas lapas.