Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Eksperti meklē skrīningu kuņģa vēzim

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtā šonedēļ norit vērienīgs starptautiska līmeņa kuņģa vēža profilakses pētniecības forums. Kuņģa vēzis ir viens no pieciem izplatītākajiem ļaundabīgajiem audzējiem, katru gadu pasaulē diagnosticē miljonu jaunu saslimšanas gadījumu.

Neraugoties uz kuņģa vēzi kā vienu no audzējiem, kura dēļ visbiežāk mirst pacienti, pēdējās desmitgadēs pasaulē nepamatoti ignorētas kuņģa vēža mirstības problēmas, galvenokārt tāpēc, ka Rietumu pasaulē saslimstība ir zema un daudzus gadus tā turpinājusi samazināties. Kopējais no jauna saslimušo pacientu skaits pasaulē ir gandrīz miljons cilvēku gadā, turklāt problēma iegūst jaunu aktualitāti arī rietumvalstīs līdz ar iedzīvotāju migrāciju. To apliecina arī pētniece no Pasaules veselības organizācijas Starptautiskās vēža pētniecības aģentūras Džina Janga Parka. «Kuņģa vēža problemātikas ignorēšana nav ilgtspējīga - nevar gaidīt, ka tas pats no sevis pazudīs, ir jāturpina profilakses programmas, skrīningi, kas neapšaubāmi dos rezultātus saslimstības novēršanā un dzīvību izglābšanā,» sacīja eksperte.

Saslimstības ziņā ar kuņģa vēzi Baltijas valstis ir augsta riska reģions, nedaudz atpaliekot no Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas, Kazahstānas. Šīs Austrumeiropas teritorijas saslimstības ziņā ierindojas tūlīt aiz pasaules augstākā riska zonām Austrumāzijā. Forumā pulcējas gan Eiropas vadošie eksperti, gan pārstāvji no valstīm ar augstu kuņģa vēža saslimstību, lai spriestu par rīcības modeļiem un jaunākajiem atklājumiem. Pirms gada noslēdzās Eiropas valstu kopējā vēža kontroles aktivitāte Cancer Control, un valdībām tika prezentēti tās rezultāti. Tika secināts, ka pareizai lēmuma pieņemšanai par kuņģa vēža mirstības profilakses pasākumu ieviešanu Eiropā nepieciešami papildu pētījumi. Latvijā jau vairākus gadus, sadarbojoties Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta un Starptautiskās vēža pētniecības aģentūras pētniekiem, notiek vienīgais šāda veida pētījums Eiropā.

Latvijas Universitātes profesors un kuņģa vēža pētījuma GISTAR vadītājs Mārcis Leja pastāstīja, ka pasaulē, tostarp Latvijā, norit trīs veidu vēža skrīningi - krūts, dzemdes kakla un kolorektālā (zarnu) vēža profilaksei. «Kuņģa vēža skrīnings ir vajadzīgs, bet nav līdz galam vēl pierādīts, kā to veikt, šis minētais Cancer Control pētījums noslēdzās ar rekomendācijām Eiropas Savienības valstu valdībām ar galveno secinājumu: jā, kuņģa vēzim ir nepieciešami profilakses pasākumi, bet, lai tos rekomendētu, tam nepieciešami papildu zinātniski dati. Cerams, ka šos datus mēs būsim gatavi nodrošināt, pateicoties projektam, kas norit vairākās Latvijas pilsētās,» stāsta M. Leja.

Latvija pieder pie augsta riska zonas, ik gadu kuņģa vēzi diagnosticē 600 cilvēkiem, savukārt, 500 pacientu kuņģa vēža dēļ mirst. Tiesa, visaugstākā riska valstis ir Japāna, Ķīna un Koreja.