Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Taisnības kalpi bez savas Temīdas

ORIĢINĀLS. Gandrīz divus metrus garā un pustonnu smagā statuja līdz 1954. gadam atradās Rīgas rātsnama dekoratīvā frontona virsotnē. Otrā pasaules kara laikā ēka izdega, bet Temīda necieta. Statuja kādu laiku dzīvoja Rīgas Tehniskās universitātes fasādē, tagad – Melngalvju namā © F64

Lai Latvijas tiesu ēkās uzstādītu taisnības dievietes Temīdas statujas, Latvijas Jurisprudences speciālistu un ekspertu asociācijas valde vāc līdzekļus, aicinot ziedot šim mērķim. Pirmā Temīdas statuja tikšot novietota Latgales apgabaltiesā Rēzeknē. Pēc tam – arī pārējās apgabaltiesās, lai katrā ir šīs taisnības dievietes simbols. Kopumā būtu vajadzīgas piecas Temīdas statujas.

Zināms, ka konkursa nolikuma izstrādei un konkursa norisei vajadzīgi 4000 eiro. Nauda nepieciešama noteikto pretendentu konkursā iesniegto darbu atalgošanai. Pašas Temīdas statujas izveide jau būs atsevišķs jautājums, saka Latvijas Jurisprudences speciālistu un ekspertu asociācijā.

Pašlaik vēsturiskā Temīdas statuja atrodas Melngalvju nama pagrabos. Tai nekas nav noticis, 18. gadsimta mākslas darbs izstādīts aplūkošanai ļoti tuvu savai iepriekšējai atrašanās vietai - Rīgas rātsnamam. Kopš 2012. gada Temīda vairākus gadus atradās Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, bet pērn tā no šīs pagaidu mājvietas aizceļoja pie saimniekiem - Rīgas pašvaldības. Temīda Latvijas Universitātes ēkā bija iegriezusies uz laiku, kamēr Melngalvju namā atradās Valsts prezidenta rezidence. Tāpēc topošie juristi nepaguva iedzīvināt jaunu tradīciju - paglaudīt statuju pirms eksāmenu kārtošanas, nolūkā iegūt taisnības dievietes labvēlību. Ja nu vienīgi tad, kad vēsturiskās Temīdas vietā pie Lielās aulas kāpnēm tiks novietots kāds atdarinājums vai kopija.

Īsto taisnības dievietes statuju no smilšakmens veidojis tēlnieks Daniels Kurlavskis 18. gadsimta vidū. Statuja līdz 1954. gadam atradās Rīgas rātsnama dekoratīvā frontona virsotnē. Tagad rātsnamam ir sava Temīda, lai arī kopija. Arī Ministru kabineta ēkā ir Temīdas skulptūra. Valdības Temīdas acis ir atvērtas, nevis, kā pieņemts, aizsietas, lai dieviete lemtu taisnīgu tiesu. Starp citu, sākotnēji Temīda tiešām vēroja notiekošo ar vaļējām acīm, apsēju tā izpelnījās vēlāk.