Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Pacientiem par plaušu transplantāciju jācīnās

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Laimai Liepiņai no Madonas pirms aptuveni gada tika diagnosticēta reta plaušu slimība. Pašlaik viņa kritiskā stāvoklī atrodas Tartu universitātes slimnīcā. Ārstu lēmums ir skaudrs – Laimai nepieciešama plaušu transplantācija, taču nauda steidzamās operācijas veikšanai jāsameklē pašam pacientam.

Latvijas veselības budžets joprojām neapmaksā plaušu transplantācijas operācijas, lai gan pacienti un ārsti jau vairākus gadus cīnās, lai šo dzīvību glābjošo operāciju iekļautu valsts apmaksājamo pakalpojumu sarakstā. Šonedēļ Latvijā atzīmē Reto slimību dienu - lai arī pirmoreiz retajām slimībām, kāda ir arī cistiskā fibroze vai pulmonālā hipertensija (vairākiem no šo slimību pacientiem Latvijā ir bijis nepieciešams vākt ziedojumus operācijām, zālēm), paredzēts piecu miljonu eiro papildu finansējums, tas tādu pacienti kā Laimu Liepiņu neglābj. Labdarības portālā ziedot.lv notiek ziedojumu vākšana sievietes dzīvības glābšanai. Laimai aicina ziedot arī viņas dēls Māris un kardiologs Andris Skride.

Pirms pusotra gada pēc plaušu rentgena pārbaudes Laimas dzīve sagriezās kājām gaisā, jo faktiski veselai sievietei pateica, ka viņai ir smaga slimība. «Es ļoti labi atceros to dienu, kad mana dzīve zaudēja pamatu - tā bija skaista jūnija diena. Pirmo reizi apjautu patiesas nāves bailes, bet es tik ļoti gribu dzīvot. Saņēmos un sāku pildīt visus ārstu norādījumus. Ārsti šaubījās par diagnozi, saka - reta, neizpētīta slimība. Bet es biju pilna apņēmības to uzvarēt, lai kas tas arī nebūtu. Regulāri dodoties ārstu vizītēs, sekoju viņu norādēm. Diemžēl man kļuva arvien sliktāk, grūtāk, spēks zūd ar katru dienu, es vairs nespēju neko... Nav spēka piecelties, saķemmēt matus, nav spēka elpot. Smoku un nevaru paelpot,» par sevi stāsta Laima. Līdz 2017. gada decembrim viņa vēl strādāja, jo varēja aiziet no automašīnas līdz kabinetam. Tagad jau divus mēnešus Laima ir piesaistīta gultai, ratiņkrēslam un skābekļa aparātam. Pēc konsultācijas ar Latvijas Reto slimību speciālistu asociācijas vadītāju un kardiologu A. Skridi tika nolemts konsultēties Tartu universitātes slimnīcā. 16. februāri viņa devās uz konsultāciju, taču pēc veiktajām pārbaudēm viņas stāvoklis izrādījās tik kritisks, ka viņu paturēja slimnīcā. Laimai tika nozīmēta steidzama plaušu transplantācija. «Apzinos, ka mans stāvoklis ir ļoti nopietns. Ārsti saka - kritisks. Man ir bail aizmigt un nepamosties, man ir bail no lielās operācijas - plaušu transplantācijas, kaut zinu, ka tā ir man vienīgā iespēja uz dzīvi. Izmantot ikviena cilvēka tiesības - dzīvot. Man ir ļoti grūti lūgt. Zinu, ka tā ir milzīga summa, mums nekad tādas naudas nav bijis, bet tik ļoti gribas dzīvot, elpot un sagaidīt jaunu dienu. Tāpat kā citi es gribu sveikt katru jaunu dienu, es gribu redzēt, kā saplaukst manas stādītās puķes, un ļoti gribu sagaidīt mazbērnus.» Laimai ir 55 gadi. Plaušu transplantācija un pēcoperācijas aprūpes izmaksas ir 80 000 eiro. Diemžēl šādas operācijas Latvijas budžets neapmaksā. Vairāki pacienti Latvijā ir lūguši ziedojumus plaušu transplantācijai - Zane (viņai operācija Vīnē bija veiksmīga), Ieva un Līva operāciju nesagaidīja. Vēl ir arī citi pacienti, kuri slimo ar retām slimībām un kuriem vajag zāles, kuras valsts neapmaksā, operācijas, kuras valsts neapmaksā. Laimai dažu dienu laikā savākti 52 000 eiro. Ikviens var palīdzēt ziedot.lv.