Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Čakša pasaka, kur jāsavāc bērnus ar psihiskajām problēmām

© F64

Bērni ar psihiskām problēmām jākoncentrē tur, kur ir atbilstoši speciālisti, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja pēcdzemdību atvaļinājumā esošā veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Vienlaikus viņa atzina, ka bērnu psihiatru trūkums valstī ir ļoti ievērojams. Tam iemesls esot gan fakts, ka par bērnu psihiatru jāmācās astoņus gadus, gan arī zemais atalgojums, ko valsts šiem speciālistiem spējusi piedāvāt.

Ministre sacīja, ka, pirmkārt, bērni ar psihiskām problēmām būtu jākoncentrē tuvāk atbilstošiem speciālistiem, piemēram, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā vai psihoneiroloģiskajā slimnīcā Jelgavā, bet, otrkārt, būtu jādomā par finansējumu.

Viņa arī uzsvēra kolēģu iepriekš pausto atziņu, ka ne visiem bērniem ar uzvedības traucējumiem ir stacionāri jāārstējas psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Lai to aptvertu, esot jāmaina domāšana. "Ja mēs skatāmies uz Latvijas populāciju, mums nevajag vairāk par 30 akūtām gultām," domā ministre.

Runājot par bērnu psihoneiroloģisko slimnīcu "Ainaži", Čakša pastāstīja, ka visi tur ievietotie bērni jau esot izvērtēti un daļa no viņiem no stacionāra izrakstīti.

"Bet es domāju, ka daudz kur vēl šī domāšana nav mainījusies, un tas ir tāds pakāpenisks process. Sabiedrībai vispār gribas norobežoties no šiem cilvēkiem. Ja mēs uzreiz netiekam galā, tad gribam šos bērnus aizsūtīt uz slimnīcu, bet tas ir jāmaina, jo, strādājot ar bērniem ambulatori un ģimenē, mēs iegūstam daudz labāku rezultātu," skaidroja veselības ministre.

Čakša atzina, ka problēma ar psihiski slimu bērnu ārstēšanu Latvijā ir samilzusi, un solīja rīkoties, lai to risinātu.

Jau ziņots, ka tiesībsargs un Veselības inspekcija konstatējusi pārkāpumus bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži". Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Slimnīcā "Ainaži" konstatētais raisījis plašākas diskusijas par bērnu ar psihiskiem traucējumiem ārstēšanu Latvijā.