Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

PVD pēdējā laikā atklāj arvien vairāk pagrīdes ražotnes pārtikas jomā

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Grobiņas namā uzietā nelegālā gaļas produktu ražotne ir trešā pietiekami lielā pagrīdes ražotne, ko atklājis Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēdējo mēnešu laikā, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Dienests regulāri pārbauda dažādu informāciju par, iespējams, nelegālām darbībām pārtikas apritē. Ne visa informācija apstiprinās. Pēdējo mēnešu laikā šī ir trešā pietiekami lielā ražotne, ko atklājis PVD," sacīja Meistere.

Meistere piebilda, ka galvenie nelegālas ražošanas iemesli parasti ir nopelnīt naudu, nemaksājot nodokļus, un izvairīties no kontrolējošajām institūcijām. Vienlaikus viņa uzsvēra, lai uzņēmums būtu tiesīgs darboties pārtikas apritē Latvijā, birokrātija ir samazināta līdz minimumam. "Nav nekādu pirmsreģistrācijas pārbaužu, pati uzņēmuma reģistrācija ir bez maksas un notiek salīdzinoši ātri - piecu darba dienu laikā. Ja uzņēmuma nepieciešama atzīšana, tad gan tas prasa mazliet ilgāku laiku un tas ir maksas pakalpojums, saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem, taču Latvijā ir pietiekami daudz uzņēmumu, kas šo procesu ir veiksmīgi izgājuši," teica Meistere.

Viņa uzsvēra, ka pārtikas apritē strādājošam uzņēmumam ir jāpārzina pārtikas apriti reglamentējošie normatīvie akti, jāsaprot, ko un kā ražot. Taču ikviens topošais uzņēmējs var pieteikties uz konsultāciju sev tuvākajā PVD teritoriālajā struktūrvienībā. Tad neveidosies situācija, ka reģistrējies uzņēmējs strādā neatbilstoši normatīvajiem aktiem un pirmajā pārbaudē ir jāslēdz ciet. PVD regulāri pārbauda pārtikas aprites uzņēmumus, lai pārliecinātos, ka tie savā darbībā ievēro normatīvo aktu prasības, kuru mērķis ir nodrošināt nekaitīgas un drošas pārtikas apriti. PVD attiecīgo uzņēmumu kontrolē retāk, ja dienests tā darbībā nekonstatē pārkāpumus, kas ietekmē pārtikas drošumu, .

Meistere sacīja, ka nav zināms, cik pagrīdes uzņēmumu pārtikas jomā ir Latvijā. "Ja PVD būtu šāda informācija, tad sadarbībā ar tiesībsargājošajām iestādēm tās būtu iespējams izskaust. Tomēr ikviens var sniegt informāciju par nelegālām darbībām vai neatbilstībām pārtikas apritē un dzīvnieku turēšanā. Ir cilvēki, kas to arī dara. PVD ir uzticības tālrunis, tāpat ir dažādas iesniegumu formas dienesta mājaslapā. Tāpat PVD darbinieki regulāri caurskata interneta sludinājumu portālus, sociālos tīklus un rakstu komentārus, jo tā ir iespējams iegūt informāciju par dažādām nelegālām aktivitātēm," atzīmēja PVD pārstāve.

Komentējot PVD darbaspēka nodrošinājumu, lai attiecīgās pagrīdes ražotnes kontrolētu, Meistere norādīja, ka dienests darbojas esošo resursu ietvaros. Tomēr lielāka kapacitāte padarītu dažādu nelegālo darbību apkarošanu efektīvāku.

Jau ziņots, ka PVD, pārbaudot dienesta rīcībā esošo informāciju un veicot kontrolpirkumu, kādā Grobiņas namā februārī atklājis nelegālu gaļas produktu ražotni. Par to, ka gaļas produkti ražoti tirgošanai, nevis pašpatēriņam, liecināja ne tikai pirkuma fakts, bet arī samērā labais pagrīdes ražotnes aprīkojums. Aukstuma kamerā PVD inspektori konstatēja konservus un kūpinātas desas.

Tā kā nelegālā rūpala īpašnieks savu darbību nebija reģistrējis PVD, par šo faktu uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.